Magistraţii controversaţi din judeţul Iaşi: de la şpăgile din chiloţi, la legăturile cu interlopii sau înjurăturile filmate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
palatul de Justiţie din Iaşi, locaul în care, în ultimii ani, au fost comise mai multe fărădelegi FOTO Adevărul
palatul de Justiţie din Iaşi, locaul în care, în ultimii ani, au fost comise mai multe fărădelegi FOTO Adevărul

Sistemul judiciar din Iaşi a fost lovit în ultimii ani de mai multe scandaluri ce i-a avut ca protagonişti pe purtătorii de robe. Ultimele două şefe ale Curţii de Apel, de pildă, au avut probleme cu legea, una fiind condamnată pentru luare de mită iar alta cercetată pentru divulgare de informaţii confidenţiale.

Mai mulţi magistraţi ieşeni s-au aflat în ultimii ani în vizorul opiniei publice după ce au fost implicaţi în scandaluri sau în anchete instrumentate de proprii colegi. 

Iaşul este singurul oraş din ţară în care doi preşedinţi ai Curţii de Apel, ce au ocupat funcţia consecutiv, au avut probleme grave cu legea. 

Prima dintre acestea, Georgeta Buliga, a fost şi condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru luare demită în timp ce predecesoarea sa, Cristina Văleanu, a fost cercetată şi ea pentru favorizarea infractorului, fiind însă scoasă de sub urmărire penală de DNA. 

Când magistraţii sunt prinşi cu şpaga între chiloţi 

Judecătoarea Georgeta Buliga era, la momentul în care a fost arestată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, spre finalul carierei. În primăvara anului 2010, Buliga făcea o înţelegere cu un nepot de al său, promiţându-i

justitie iasI

acestuia că îl va ajuta într-un dosar de divorţ aflat în recurs. Câteva luni mai târziu, Buliga a primit, în două zile consecutive, 4.000 de

euro

image

de la nepotul său pentru a pronunţa o soluţie favorabilă lui la partaj.

Procurorii au găsit plicul cu banii primiţi mită în sertarul cu chiloţi. La momentul flagrantului, Georgeta Buliga era fosta şefă a Curţii de Apel. 

Filiera Curtea de Apel-Tribunal

Predecesoarea sa a fost judecătoarea Cristina Văleanu, actualmente magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi

justitie iasI

Justiţie a României.

În 2012, Cristina Văleanu, în timp ce era în funcţie, a fost pusă sub urmărire penală de DNA Iaşi într-un dosar de corupţie, în care era acuzată că l-ar fi anunţat pe fostul şef al Tribunalul Iaşi, Radu Tărniceriu, că are telefoanele ascultate de către DNA.

În cele din urmă, la scurt timp după promovare, Văleanu a fost scoasă de sub urmărire penală din lipsă de probe. 

Legături cu interlopi

Radu Tărniceriu era şef al Tribunalului Iaşi atunci când, spun procurorii, ar fi comis fapte de luare de mită sau de trafic de influenţă. Tărniceriu s-a mutat între timp la Tribunalul Militar şi intenţionează ca în vara aceasta să candideze la funcţia de preşedinte. 

În 2010, se arată într-o ordonanţă a DNA, lui Tărniceriu i s-ar fi promis 50.000 de

euro

image

de la un personaj extrem de controversat în judeţul Iaşi, fostul primar la localităţii Gorban, actualul şef al Protecţiei Consumatorului Iaşi, Ioan Leonte. Acesta din urmă s-ar fi oferit să dea

bani

image

pentru a primit o sentinţă favorabilă într-un proces privind retrocedarea unei suprafeţe de 182 de hectare. În acelaşi dosar cu Tărniceriu au mai fost cercetate şi alte două judecătoare, scoase recent de sub urmărire penală. 

Un judecător controversat din Iaşi este şi Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi. Unul dintre cei mai notorii

justitie iasI

magistraţi din Iaşi. Anton a fost martor într-un dosar instrumentat de DNA în care trei interlopi din urbe, unul dintre ei din clanul Corduneanu, se lăudau că pot “cumpăra” o sentinţă pentru o traficantă de persoane de la un complet din care făcea parte şi Anton. 

Împrumuturi de la avocaţi

Din breasla judecătorilor, de la Iaşi, alte două judecătoarea, Angela Ungureanu şi Camelia Acrâşmăriţei au fost condamnate. Prima dintre ele pentru că se împrumuta de la avocaţii unor clienţi pe care îi judeca iar cea de-a a doua a judecat favorabil un dosar al unui om de afaceri cu care avusese raporturi comerciale în trecut. 

În ceea ce priveşte categoria procurorilor, nici aceasta nu a fost ocolită de scandaluri de natură penală. Drumul a fost deschis de unul dintre cei mai cunoscuţi criminalişti ai Iaşului, Ioan Ciofu, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost de acord să îi “fabrice” un dosar penal omului de afaceri Adrian Porumboiu. 

Intervenţii pe lângă poliţişti

Procurorul Radu Moisescu a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare după

justitie iasI

ce ar fi primit mită de 1.000 de

euro

image

pentru a ridica sechestrul de pe o maşină indisponibilizată de DIICOT, unitatea de Parchet la care a activat. 

Magistrata Luana Pintilie, pensionată între timp, a fost şi ea cercetată penal de DNA pentru o perioadă după ce ar fi intervenit pe lângă un poliţist rutier pentru a scăpa o cunoştinţă de amendă. Pintilie a fost scoasă de sub urmărire penală din lipsă de probe. 

Procuror beat în timpul serviciului 

Un caz rarisim îl are ca protagonist pe procurorul ieşean Alexandru Pavel. Acesta nu a ajuns în vizorul vreunei anchete penale ci a unei verificări demarate de Inspecţia Judiciară. În urma cercetărilor, inspectorii judiciari au descoperit că Alexandru Pavel a mers beat la audieri şi că în biroul său s-ar fi găsit o sticlă de alcool. De asemenea, se pare că magistratul ar fi adormit în timpul unei anchete. 

Tot în vizorul opiniei publice a ajuns şi judecătoarea Cerasela Cazacu, de la Judecătoria Iaşi, care a fost filmată de vecini în timp ce în înjură din cauza unui uscător de rufe. Filmarea se află şi acum pe internet. Cazacu a fost acuzată de fratele său că ar fi determinat şi moartea propriei mame. 


Citeşte şi:

DEZVĂLUIRI Cutremur în cadrul DNA: procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, cercetat de Parchet pentru interceptări telefonice ilegale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite