DEZVĂLUIRI Legături periculoase la vârful justiţiei ieşene: nevastă de judecător, subalternă de infractor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Dan Anton îl cunoaşte pe unul dintre cei învinuiţi, fost patron al soţiei sale. Foto: Ziarul de Iaşi
Judecătorul Dan Anton îl cunoaşte pe unul dintre cei învinuiţi, fost patron al soţiei sale. Foto: Ziarul de Iaşi

Doi judecători despre care interlopii moldoveni se lăudau că îi pot cumpăra au legături cel puţin ciudate chiar cu aceştia. Nevasta unuia dintre magistraţi a fost angajată de unul dintre acuzaţi

Un dosar de trafic de influenţă instrumentat la Iaşi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) scoate la iveală amănunte cel puţin suspecte. Printre cei cercetaţi de procurori se numără nume notorii ale mediului infracţional ieşean, cum ar fi fraţii Corduneanu, dar şi protectorul interlopului Puiu Mironescu de la Neamţ, Tiberiu Cristodorescu, un cunoscut cămătar din Moldova. 

Pe lista persoanelor cercetate se află şi Ştefan Silviu Eţcu, nepotul fostului subprefect ieşean, Vasile Eţcu, dar şi controversatul om de afaceri Gheorghe Clapon. Principala acuzaţie adusă de DNA Iaşi celor cercetaţi este de trafic de influenţă, după ce capetele de afiş ale dosarului ar fi primit 40.000 de euro de la o femeie condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, promiţându-i că vor determina un complet de la Curtea de Apel Iaşi să o scape de puşcărie.

SUBALTERNA UNUI ÎNVINUIT

Completul pe care interlopii ieşeni se lăudau că îl pot cumpăra era format din judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţchi. Amândoi au fost audiaţi în calitate de martori de către DNA, însă procurorii nu au descoperit probe care să-i incrimineze în comiterea traficului de influenţă. Cu toate acestea, atât Anton, cât şi Scriminţchi au avut, în trecut, relaţii destul de apropiate cu o parte dintre cei cercetaţi.

Soţia judecătorului Dan Anton, de pildă, a lucrat până la începutul anului trecut chiar la firma unuia dintre învinuiţii de trafic de influenţă. Verginica Anton a fost consilier juridic la SC Ştefi Cons SRL Horleşti, o firmă de construcţii deţinută de afaceristul Silviu Ştefan Eţcu. Acelaşi Eţcu a mărturisit că, în trecut, prin intermediul firmei sale de construcţii, a lucrat la casa judecătorului Dan Anton. Între timp, SC Ştefi Cons SRL Horleşti a intrat în faliment, iar Ştefan Eţcu a fost trimis în judecată, la finele anului 2012, pentru evaziune fiscală, dosarul fiind în curs de judecare. Tot prin intermediul firmei sale de construcţii, Silviu Ştefan Eţcu a lucrat şi la casa celeilalte judecătoare de la Curtea de Apel, al cărei nume a fost invocat în traficul de influenţă, Elena Scriminţchi.

JUDECĂTORII AU FUGIT DE DOSAR

Magistratul Dan Anton este unul dintre cei mai vechi din breasla judecătorilor ieşeni, el fiind cel care, în prezent, judecă dosarul fostului deputat Mihail Boldea, acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Anton a precizat că nu doreşte să comenteze referitor la legăturile sale cu unul dintre inculpaţi, spunând că a dat declaraţie în calitate de martor în acest dosar.

La rândul său, Silviu Ştefan Eţcu, cel care a fost angajatorul nevestei lui Dan Anton, a precizat că este nevinovat. „Eu nu am făcut nimic din ceea ce spun procurorii. Ştiindu-mă nevinovat, nici nu m-am prezentat la audieri cu un avocat. Am fost luat prin surprindere de acuzaţii“, a precizat Eţcu. Judecătoarea Elena Scriminţchi nu a putut fi contactată.

Nu doar cei doi judecători amintiţi au avut, în trecut, legături cu interlopii din dosarul de trafic de influenţă. O altă judecătoare de la secţia penală a Curţii de Apel Iaşi, Geta Sandu, a apelat în trecut la Gheorghe Clapon, care este şi arestat în cauză, pentru a-i ridica un gard. Tot la secţia penală a acestei instanţe activează şi judecătoarea Elena Ciobanu, al cărei soţ avocat l-a apărat într-un
dosar de spălare de bani pe acelaşi Clapon.

De altfel, toate aceste legături ale judecătorilor cu cei acuzaţi au provocat săptămâna trecută o situaţie juridică fără precedent, la Iaşi. În ziua în care trebuia să se judece recursul la arestarea a trei dintre cei acuzaţi, respectiv Clapon, Cristodorescu şi Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), patru dintre cei cinci judecători de serviciu s-au abţinut. Printre ei s-au numărat şi Dan Anton, Geta Sandu şi Elena Ciobanu. Cel de-al patrulea a fost judecătorul Gabriel Tarlion, care a spus că soţia sa a fost cea care i-a arestat în primă instanţă pe interlopi. Din cauza abţinerilor în masă, şedinţa de judecată a fost amânată. Recursul inculpaţilor a fost respins după două zile.

CARE SUNT ACUZAŢIILE

Pe lângă cei amintiţi deja, în dosar mai sunt cercetaţi în stare de libertate şi doi dintre cei mai importanţi pioni ai clanului Corduneanu, respectiv Costel – liderul grupării, şi fratele său, Vasile Călin, fost Corduneanu. Cei doi sunt acuzaţi de favorizarea infractorului după ce ar fi facilitat întâlniri între denunţător şi inculpaţi. Ambii au interdicţia de a părăsi localitatea.

Potrivit procurorilor anticorupţie ieşeni, în perioada mai-iunie, Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon şi Gheorghe Rusu ar fi pretins şi primit de la denunţătoarea Mihaela Pavăl suma de 40.000 de euro. În afacere ar fi fost implicat şi Ştefan Silviu Eţcu, dar şi concubinul lui Pavăl, Marian Hapău, pus şi el sub invinuire. Mihaela Pavăl este fiica vitregă a comisarului de poliţie ieşean Dorel Isăilă, fost şef al Secţiei 5 din oraş. Pavăl fusese condamnată la şapte ani de închisoare pentru trafic de minori, iar interlopii i-ar fi promis că îi pot determina pe judecători să îi înjumătăţească pedeapsa şi să schimbe regimul din executare în suspendare. Proxeneta i-a denunţat însă la DNA, care a dispus ulterior interceptarea telefonică a celor implicaţi. Iniţial, au fost învinuiţi şi reţinuţi Cristodorescu, Clapon şi Rusu, cercetările fiind extinse ulterior şi asupra celorlalţi din dosar.
Cei doi judecători au fost audiaţi în calitate de martori de către DNA

CV-urile celor arestaţi

Gelu Corduneanu este judecat în prezent, alături de fraţii săi, în dosarul clanului Corduneanu aflat pe rolul Tribunalului Maramureş şi în care acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional, şantaj sau trafic de persoane. Tiberiu Cristodorescu a fost trimis în judecată în 2007 de DNA în dosarul „Tascochim“, în care a fost acuzat de afaceri ilegale cu produse petroliere, cu un prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Cristodorescu a fost achitat atât de Tribunal, cât şi de Curtea de Apel, dosarul aflându-se în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. La rândul său, Gheorghe Clapon a fost şi el trimis în judecată de DNA Iaşi în decembrie 2011, fiind acuzat de înşelăciune prin vânzarea fictivă a unor utilaje industriale şi spălare de bani. Prejudiciul imputat lui Clapon depăşeşte un milion de euro, dosarul fiind în curs de soluţionare.

Citeşte şi:

DEZVĂLUIRI Cutremur în cadrul DNA: procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, cercetat de Parchet pentru interceptări telefonice ilegale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite