DEZVĂLUIRI Cutremur în cadrul DNA: procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, cercetat de Parchet pentru interceptări telefonice ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Eva este cercetat penal de Parchetul General. Foto: ziuanews.ro
Emilian Eva este cercetat penal de Parchetul General. Foto: ziuanews.ro

Parchetul General are în lucru un dosar penal în care cercetat este procurorul Emilian Eva de la DNA Iaşi. Magistratul, care în trecut a trimis în judecată o sumedenie de persoane importante, printre care şi pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României poate zgudui din temelii Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Unul dintre cei mai cunoscuţi procurori ai acestei structuri, Emilian Eva, de la DNA Iaşi este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Plângerea împotriva lui Eva a fost înaintată la Parchet de către fostul prefect al Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi. Procurorul este acuzat că, timp de trei luni, ar fi interceptat în mod abuziv convorbirile telefonice ale fostul subprefect al judeţului Iaşi, Cristian Angheluţă. 

Potrivit unui răspuns al Parchetul General  în momentul de faţă, dosarul este în faza incipientă. “Dosarul la care faceţi referire (n.r. 130/P/2013) se află în lucru la procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind în faza actelor premergătoare”, se arată în răspunsul instituţiei

Telefon ascultat timp de trei luni

În plângerea înaintată Parchetului General se arată că Emilian Eva ar fi cerut pentru prima dată interceptarea convorbirilor pentru numărul de telefon al subprefectului Angheluţă pentru perioada 24.12.2010-17.02.2011. În plângere se mai arată că Eva ar fi susţinut în faţa instanţei că numărul de telefon i-ar aparţine de fapt lui Dragomir Tomaşeschi, fost prefect al Iaşiului în perioada 2009-2011, ale căror telefoane au fost şi ele interceptate la acea vreme. Tomaşeschi era cercetat de procurorul Emilian Eva într-un dosar de trafic de influenţă, pentru fostul prefect dispunându-se neînceperea urmăririi penale.

“Cu rea credinţă, cunoscând faptul că respectivul număr de telefon nu era folosit de mine ci de către subalternul meu administrativ, domnul Angheluţă Cristian, procurorul Eva Emilian nu s-a conformat dispozi]iilor procedurale ci a continuat să efectueze interceptarea convorbirilor purtate de acesta deşi nu avea calitate în dosar”, se arată în plângere înaintată Parchetului de Dragomir Tomaşeschi, în prezent avocat în Baroul Iaşi.

Conform aceluiaşi document, Emilian Eva ar fi încălcat “flagrant” dispoziţiile legii privind interceptările telefonice. Cea de-a doua perioada în care telefonul lui Cristian Angheluţă ar fi fost ascultat în mod abuziv a fost 14.07-12.08 2010.

Cine este Emilian Eva

Procurorul Emilian Eva nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Eva a mai fost cercetat de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o faptă similară. Procurorul a fost acuzat că ar fi solicitat instanţei interceptarea telefonică a procurorului Vasilii Pretula, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, însă că unul dintre numele de telefon ascultate îi aparţinea, de fapt, fiicei acestuia. Plângerea a fost respinsă recent de Inspecţia Judiciar în urma unui vor strâns.

Emilian Eva este unul dintre cei mai activi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de-a lungul timpul acesta instrumentând dosare celebre. Unul dintre acestea a fost cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare prin care Dan Voiculescu a fost trimis în judecată. De asemenea, în momentul în care detaşarea la structura centrală a DNA i-a expirat, Eva îl cerceta pe George Copos în dosarul “Loteria II”.

Citeşte şi: 

Un procuror-şef, acuzat de corupţie, a pus la păstrare o tonă de vin în sediul Parchetului pe care îl conducea
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite