Justiţie de România: o judecătoare cercetată de DNA pentru favorizarea infractorului a fost promovată la ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Văleanu, anchetată de DNA, a fost promovată la Curtea Supremă. Foto: Adevărul
Cristina Văleanu, anchetată de DNA, a fost promovată la Curtea Supremă. Foto: Adevărul

Judecătoarea Cristina Petronela Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi, va activa, din 15 iunie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistratul este anchetat de DNA, după ce şi-a informat un coleg că este interceptat de procurori.

Pe lista celor 21 de judecători care vor ajunge la finele acestei săptămâni la Înalta Curte de Casaţie a României (ÎCCR) se află şi un magistrat pus sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Cristina Văleanu, care va ocupa un fotoliu de judecător în cadrul Secţiei Civilă I de la ÎCCJ, este preşedintele Curţii de Apel Iaşi. Ea a fost pusă sub acuzare de procurorii anticorupţie din Iaşi, în toamna a anului trecut, fiind cercetată pentru favorizarea infractorului.

Magistratul ar fi divulgat date confidenţiale dintr-un dosar instrumentat de anchetatori împotriva unui coleg de-al său. Procurorii susţin că şefa judecătorilor din Iaşi l-ar fi informat, în 2010, pe Radu Tărniceriu, pe atunci preşedinte al Tribunalului Iaşi, că DNA ar fi cerut interceptarea telefonului său, punând astfel în pericol un dosar penal al procurorilor.

Dosarul a ajuns la Bucureşti

“În calitate de preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, i-a devoalat, în perioada 18 - 20.10.2010, numitului Tărniceriu Radu faptul că, la solicitările formulate în dosarul penal al Serviciului Teritorial Iaşi al DNA, a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental de acesta”, se arată într-un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), bazat pe acuzaţiile procurorilor.

DNA Iaşi i-a prezentat învinuirile Cristinei Văleanu, în luna septembrie a anului trecut. Tot atunci, procurorii au mai pus sub învinuire şi alţi cinci magistraţi din Iaşi, de la Judecătorie şi Tribunal, dar şi pe Ciprian Cravelos, fiul şefei Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM, Rica Cravelos. Aceştia din urmă sunt cercetaţi într-un dosar distinct de cel al şefei Curţii de Apel, în care procurorii vizează o grupare specializată în escrocherii imobiliare cu implicaţii în justiţia ieşeană.

Contactată de reporterii “Adevărul” cu privire la promovarea sa la ÎCCJ în condiţiile în care este cercetată de DNA, Cristina Văleanu a refuzat dialogul: “Nu comentez nimic pe marginea acestui subiect”. Radu Tărniceriu, care în decembrie 2011 a devenit judecător la Tribunalul Militar Iaşi, a menţionat că a fost audiat de procurorii DNA în acest caz, însă nu a oferit mai multe detalii referitoare la acuzaţiile procurorilor.

Dosarul Cristinei Văleanu a fost preluat, la scurt timp după prezentarea învinuirii, de structura centrală a DNA. Ea activează şi ca profesor universitar în cadrul Facultăţii de Drept de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi. Printre altele, în anul universitar actual, Cristina Văleanu a predat studenţilor şi “Elemente de deontologie profesională”.

Traseul spre Curtea Supremă

Cristina Văleanu s-a înscris la concursul organizat de CSM la începutul acestui an. Rezultatele finale ale concursului au fost validate de plenul CSM la finele săptămânii trecute, tot atunci stabilindu-se şi data de la care promovările Cristinei Văleanu şi ale celorlalţi 20 de judecători admişi devin efective: 15 iunie.
Concursul trecut cu brio de şefa Curţii de Apel Iaşi a fost alcătuit din trei probe. Văleanu a obţinut un punctaj final de 83 de puncte, baremul minim fiind de 70 de puncte. Candidaţii au avut mai întâi de prezentat o lucrare, ulterior au susţinut un interviu în faţa reprezentanţilor CSM, ultima probă fiind examenul scris. În total, fuseseră scoase la concurs 29 de posturi de judecător la ÎCCJ, opt dintre acestea rămânând neocupate.

Dacă procurorii DNA vor reuşi să probeze acuzaţiile imputate Cristinei Văleanu şi o vor trimite pe aceasta în judecată, magistratul ieşean ar putea avea o carieră scurtă la ÎCCJ. Legea spune că un judecător este suspendat din funcţie în momentul în care împotriva sa este pusă în mişcare acţiunea penală. În cazul excluderii din magistratură e nevoie de o condamnare definitivă şi irevocabilă.

O speţă similară cu cea a lui Văleanu a fost înregistrată chiar la Curtea Supremă, anul trecut. Atunci, judecătoarea Georgeta Barbălată a fost suspendată din funcţie după ce a fost trimisă în judecată de DNA, tot pentru favorizarea infractorului. Barbălată este acuzată că l-a avertizat pe fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, că-i va fi percheziţionată locuinţa. Ea nu a fost condamnată definitiv până acum.

Fostul şef al Tribunalului Iaşi, dosar la DNA

Radu Tărniceriu, cel care ar fi beneficiat de “bunăvoinţa” Cristinei Văleanu, este la rândul său cercetat penal de DNA Iaşi, într-un dosar în care acuzaţiile sunt de trafic de influenţă, dare şi luare de mită. Alături de Tărniceriu, mai sunt cercetaţi şi alţi doi judecători de la Tribunalul Iaşi, Manuela Ciopraga şi Monica Lăcustă. Potrivit DNA, Tărniceriu ar fi favorizat intabularea ilegală a unui teren de 282 de hectare din comuna ieşeană Gorban. În 2010, fostul primar din Gorban, Ioan Leonte, voia să intabuleze terenul, însă nu a primit aviz de la Oficiul de Cadastru.

image

Încheierea a fost atacată în justiţie, prima sentinţă, negativă pentru Leonte, a fost dată de Judecătoria Răducăneni. Procurorii susţin că, după ce dosarul a ajuns la Tribunalul Iaşi, Leonte l-ar fi contactat pe Tărniceriu şi pe un vecin de-al acestuia, Emanuel Osoianu, un cunoscut escroc ieşean, cărora le-a promis 50.000 de euro în schimbul unei sentinţe favorabile. DNA Iaşi susţine că după ce a fost contactat de Ioan Leonte, Radu Tărniceriu le-ar fi convins pe cele două judecătoare subalterne să dea sentinţa favorabilă primarului din Gorban. Ulterior, acesta a reuşit să obţină intabularea. Lui Radu Tărniceriu i s-au prezentat învinuirile, însă dosarul se află încă în cercetări la DNA Iaşi.

Citeşte şi:

Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, fir roşu cu infractorul

Teren în Şipoţel "rezolvat" din ciocănel sau cum atribuia Justiţia ieşeană terenuri mafiei imobiliare

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite