Magistrat trimis în judecată după ce a încheiat un contract cu un om de afaceri ieşean

0
0
Judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei
Judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei

Judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei a fost acuzată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 3 mai, pentru conflict de interese şi fals în declaraţii. Magistratul Judecătoriei Iaşi,  asuspendat din funcţie în martie,  a fost acuzat că a judecat dosarul omului de afaceri Ioan Zapodeanu, deşi încheiase cu acesta un contract de vânzare-cumpărare.

Un nou scandal zguduie justiţia ieşeană. Judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei, suspendată din funcţie în martie, a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese şi fals în declaraţii.

Judecător dat în primire de ANI la procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii (UPDATE)

Camelia Acrâşmăriţei a fost acuzată că a judecat un dosar al omului de afaceri Ioan Zapodeanu, deşi încheiase o tranzacţie cu acesta."Inculpata Acrâşmăriţei Camelia-Alexandrina, în calitate de judecător, a pronunţat o sentinţă civilă prin care l-a avantajat pe Z.I.P. (pârât într-o cauză) în detrimentul reclamantei (căreia i-a respins acţiunea), în sensul că a menţinut valabilitatea efectelor contractelor de vânzare - cumpărare prin care Z.I.P. a achiziţionat de la reclamantă, contra unor sume apreciate drept derizorii, drepturile succesorale pe deplin realizabile asupra a 3.800 ha de pădure (contra sumei de 300.000 lei), precum şi drepturile succesorale asupra unor terenuri şi construcţii din Municipiul Iaşi (contra sumei de 100.000 lei)", se precizează într-un comunicat al Parchetului General.

Judecătoare date în judecată şi acuzate că sunt rău-platnice. Vezi ce sume li se impută!

Procurorii susţin că, deşi Camelia Acrâşmăriţei a judeca un dosar în care parte era Zapodeanu, acest lucru nu ar fi împiedicat-o să încheie o tranzacţie cu latifundiarul ieşean."În schimbul soluţiei pronunţate în favoarea lui Z.I.P., inculpata a primit de la acesta (în timpul soluţionării cauzei, respectiv, în cursul anului 2007) suma de 210.000 euro, drept preţ al vânzării dreptului succesoral al acesteia asupra unui teren agricol neretrocedat, în suprafaţă de 50 de ha, situat pe raza unei comune din judeţul Olt (n.r. Slătioara) , inculpata aflându-se, astfel,  în situaţia unui conflict de interese", precizează procurorii. .

Iaşi: Avocaţii agasaţi de o judecătoare ca să-i împrumute bani (Interceptări)

Anchetatorii susţin că în cadrul procesului în care omul de afaceri era pârât, judecătoarea a respins în două rânduri cererile acestuia de a se efectua o contraexpertiză în cauză. Însă după încheierea contractului de vânzare-cumpărare de drepturi succesorale, în prima încheiere de şedinţă pronunţată pe 4 septembrie 2007, judecătoarea a încuviinţat efectuarea unei noi expertize.

Potrivit rechizitoriului, în martie 2008 Acrâşmăriţei şi-a completat declaraţia de avere şi ar fi consemnat nereal că cei 210.000 de euro au provenit dintr-o" înţelegere" încehiată, în 2006, cu o altă persoană "prin care i-a înstrăinat acestuia din urmă, cota succesorală".

Procesul se va judeca la Curtea de Apel Iaşi.

Iaşi: Judecătoarea cercetată de DNA a cheamat ANI la bară

Cazul a intrat iniţial în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au precizat că "încheierea unui contract de vânzare-cumpărare de drept succesoral cu Ioan Zapodeanu, în timp ce acesta era pârât într-un dosar instrumentat de Camelia Acrâşmăriţei, a dat naştere unui interes personal care a generat o stare de incompatibilitate şi un conflict de interese".

Iaşi: Judecătoarea pârâtă de ANI la procurorii anticorupţie va contesta raportul de evaluare

ANI a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul judecătoarei pentru abuz în serviciu, fals în declaraţii, conflict de interese şi luare de mită.  Însă procurorii anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală a magistratului ieşean pentru luare de mită şi neînceperea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

FOTO Fostul procuror Ioan Ciofu, condamnat la închisoare UPDATE

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite