„Mă ofer mamă-surogat pentru 15.000 de euro. Negociabil!“ Vezi aici cum încearcă să facă bani câteva tinere din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de anunţuri prin care tinerele ieşence îşi oferă contra unei sume de bani, trupul, unor familii care nu pot avea copii au apărut în ultimul an pe site-urile specializate.

Teodora este una dintre femeile care, confruntându-se cu o situaţie financiară precară, au recurs la soluţia de a se oferi drept mame surogat. „22 de ani, mămică a doi copii perfect sănătoşi, mă ofer mamă-surogat contra sumei de 15.000 de euro. Negociabil".

Astfel arată cartea de vizită a tinerei, postată pe un site de anunţuri. „În primul rând am făcut acest lucru din cauza copiilor şi în al doilea rând din cauza împrumutului bancar", spune Teodora. Datoriile de peste 6.000 de lei la bănci au determinat-o să posteze anunţul prin care se oferă drept mamă „de închiriat", pentru familiile fără copii.

Ideea i-a venit după ce a văzut un articol într-un ziar în care se spunea că un cuplu celebru caută o mamă-surogat. „Am văzut un reportaj cu Oana şi Viorel Lis precum sunt în căutare de o mamă purtătoare. Am intrat după aceea şi m-am documentat pe net", explică Teodora.

A avut şi oferte, însă nu a dat curs niciuneia, deoarece cererile viitorilor părinţi i s-au părut nejustificate. Un cuplu sucevean i-a propus o modalitate de eliminare a intervenţiei medicale de inseminare artificială.

image

„Am vorbit cu anumite familii, dar multe ar vrea să renunţe la procedurile medicale. Adică să-mi dea mie banii pe care i-ar fi dat pe inseminare, ca să mă culc cu soţul din respectivul cuplu", spune tânăra. Fiind căsătorită, această soluţie nici nu a intrat în discuţie. „Eu îs cununată. Nu fac aşa ceva", spune Teodora.

35.000 de euro, „salariul" unei mame surogat

Dacă ar da curs ofertei unei familii care îşi doreşte un copil, tânăra ar avea susţinerea soţului său. Nu îi este teamă nici de reacţia celor doi copii pe care îi are acasă, pentru că, spune ea, „sunt mici şi nu înţeleg".

În prezent, tânăra lucrează în Italia, unde speră să facă rost de bani pentru a-şi achita ratele la bănci. În Iaşi plănuieşte să se întoarcă numai în vizită, cu toate că şi-a lăsat familia aici. „O să vin numai în vizită, pentru că în România nu ai din ce trăi", explică Teodora. Aici a absolvit numai opt clase, iar un loc de muncă nu şi-a putut găsi până vara trecută, când a postat anunţul.

Pe „piaţa neagră" a mamelor-surogat sarcina se plăteşte cu sume cuprinse între 15.000 şi 35.000 de euro.

Reţetă de supravieţuire la Iaşi: studenţii, cobai de pastile pentru 200 de lei (FOTO)

Mamele surogat, produsul unui vid în legislaţia actuală

Specialiştii în obstetrică şi ginecologie spun că traficul cu ovocite, sau mamale surogat sunt situaţii imorale care apar din cauza unui vid în legislaţie. „În România încă nu există o lege a reproducerii umane asistate. Există două - trei societăţi, precum ONG-ul  «SOS Fertilitatea» care luptă pentru un program naţional de fertilizare in vitro. Neexistând legea, cei care lucrează în acest domeniu trebuie să-şi ia măsuri de protecţie. România este într-o situaţie dezavantajoasă. La Iaşi noi nu acceptăm nici mamele surogat şi nici donatorii de ovocite", a precizat dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii Cuza Vodă şi unul dintre membrii Comisiei care realizează viitoarea Lege.

Conform acestuia, în noul act normativ va fi interzisă recoltarea de ovocite sau existenţa mamelor surogat contra cost. „Donatorii de spermă sau de ovocite, mamele surogat nu trebuie să beneficieze de niciun avantaj de pe urma acestei proceduri. Din nefericire, tot mai multe femei cu probleme financiare recurg la această măsură", susţine Onofriescu.

„Sindromul Italia“, boala copiilor ieşeni în 2010

Până acum, la Iaşi nu au existat cazuri de naşteri ale mamelor surogat. A fost, cu toate acestea, un caz din Galaţi care i-a pus în dificultate pe medicii de la Cuza Vodă.

„Este vorba despre o doamnă care a fost gravidă şi care a suferit un accident de circulaţie. Am fost nevoiţi să îi eliminăm uterul. Ulterior, ea a mai dorit să aibă un copil şi a solicitat o mamă surogat. Noi i-am explicat că nu există cadru legal", a explicat managerul de la Maternitatea Cuza Vodă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite