La fiecare două zile, un copil are nevoie de intervenţii chirurgicale plastice. Minorii ajung la spitalul din Iaşi cu membre amputate şi arşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile Spitalului de Pediatrie din Iaşi arată că, în fiecare an, 200 de copii ajung în Clinica de Chirurgie Plastică. Cel mai frecvent, minorii cad în oale cu apă opărită sau se aleg cu arsuri, în special iarna.

Sute de copii suportă dureri inimaginabile şi sunt supuşi la zeci de intervenţii chirurgicale în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului de Pediatrie ‘’Sfânta Maria’’ din Iaşi.

Aceştia ajung la medici cu degete sau membre amputate, opăriţi sau desfiguraţi. Aici stau internaţi luni în şir şi sunt supuşi la zeci de intervenţii chirurgicale extrem de migăloase. 

‘’În medie, în fiecare an avem cam 200 de astfel de copii de operat. Este foarte greu pentru ei, mulţi rămân cu sechele pentru tot restul vieţii. Cel mai greu este pentru pacienţii arşi. Aceştia au nevoie de intervenţii cel puţin pe parcursul a cinci ani din momentul incidentului. Apoi, toată viaţa pot avea nevoie de exerciţii de kinetoterapie, dar niciodată nu vor mai fi copii normali’’, spune medicul chirurg plastician Sidonia Susanu. 

Din păcate, spun medicii, aceste drame sunt cauzate în mare parte din neatenţia părinţilor. 

‘’O mare parte dintre aceste incidente se petrec chiar în casă. În cazul copiilor mici este de ajuns o secundă de neatenţie din partea părinţilor şi se întâmplă’’, mai spune medicul Sidonia Susanu. 

Anual, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi sunt trataţi peste 20.000 de copii din toate judeţele Moldovei. 

Vă mai recomandăm:

Intervenţii amânate la Spitalul de Pediatrie din cauza a prea puţine săli de operaţie. Lista de aşteptare se întinde pe  trei luni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite