FOTO Casca-minune inventată la Iaşi. Vezi ce poate face dispozitivul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Marian Poboroniuc explică cum funcţionează interfaţa creier-calculator
Profesorul Marian Poboroniuc explică cum funcţionează interfaţa creier-calculator

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Iaşi este pe cale să-i pună pe picioare pe oamenii cu handicap locomotor.

În laboratoarele Facultăţii de Inginerie Electrică din Iaşi se lucrează, de mai bine de un an, la crearea unei interfeţe creier-calculator care să-i ajute pe bolnavii cu paralizii grave să se mişte perfect normal cu ajutorul unui dispozitiv electronic.


Dă click aici pentru a vedea fotografii cu casca-minune!


Profesorul Marian Poboroniuc coordonează proiectul alături de câţiva doctoranzi. Ei lucrează împreună cu specialişti de la companii care produc echipamente medicale în Austria la perfecţionarea unei căşti cu electrozi, cu ajutorul căreia oamenii cu probleme locomotorii să-şi poată folosi mâinile şi picioarele.

Circuitul natural defect, refăcut artificial

Practic, specialiştii ieşeni susţin că bolnavii cu paralizii vor putea să se mişte cu „puterea minţii" dacă vor purta casca respectivă.

Profesorul Marian Poboroniuc explică cum funcţionează interfaţa creier-calculator
Pentru o adeziune bună între cască şi pielea capului se foloseşte un gel special
Profesorul Marian Poboroniuc explică cum funcţionează interfaţa creier-calculator

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)

Aceasta va avea mai mulţi electrozi care se lipesc de scalp, iar semnalele emise atunci când persoana vrea să se mişte ar fi prelucrate de un amplificator şi traduse în mişcare prin intermediul altor electrozi montaţi în zona paralizată.

„Este o cască pe care se pun nişte electrozi care se lipesc de scalp cu un gel abraziv, în anumite puncte. Poţi induce în semnalele pe care le culeg senzorii o anumită formă de semnal, care după aceea se preia cu un amplificator, prelucrat şi extrage informaţia utilă. Dacă avem un pacient care se gândeşte la mişcarea piciorului, semnalul se culege din regiunea creierului şi, în loc să se ducă pe coloana vertebrală, se duce prin amplificatorul de biosemnale către stimulator şi-i dă comandă la picior", explică profesorul Marian Poboroniuc.

Dispozitivul costă cel puţin 15.000 de euro

Deşi casca-minune nu este încă finalizată, cercetătorii ieşeni estimează că aparatul care-i va pune din nou pe picioare pe oamenii cu handicap ar putea fi funcţional în curând.

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO


Se lucrează încă la partea de decelare a multitudinii de informaţii recepţionate de la creier prin intermediul electrozilor. Până a ajunge să fie funcţional, bolnavul ar trebui mai întâi să înveţe cum funcţionează echipamentul, iar softul va trebui să înveţe „limbajul" semnalelor emise de creierul bolnavului atunci când acesta intenţionează să se mişte.

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Este demn de menţionat că electrozii din cască sunt făcuţi din aur (foto detaliu), cel mai conductor de electricitate. Acesta este unul dintre detaliile care face întregul dispozitiv destul de scump. „Un neurostimulator cu opt canale de stimulare costă 3.000 de euro, un sistem de bază, softul, ajung la 10.000 de euro, iar cu tot partea de cercetare se ajunge în final cam la 15.000 de euro", detaliază profesorul Poboroniuc.

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Echipamentul ar costa mult mai puţin însă dacă s-ar produce în cantităţi mai mari, prin parteneriate cu spitalele de recuperare din ţară. De altfel, interfaţa creier-calculator va fi utilizată în prima fază doar în centrele specializate.

Intră pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite