Indemnizaţia de hrană a bolnavilor de HIV, lăsată la voia întâmplării. „Fără o alimentaţie adecvată, tratamentul are un efect negativ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele pentru bolnavii de HIV sunt puternice
Medicamentele pentru bolnavii de HIV sunt puternice

Bolnavii care suferă de HIV susţin că indemnizaţia de hrană în cuantum de 13 lei pe zi nu are o dată regulată a lunii în care le este virată în cont şi că practic nu se pot baza, aşa cum ar trebui, pe aceşti bani. Medicii, dar şi pacienţii spun că alimentaţia este esenţială pentru ca tratamentul să-şi facă efectul scontat.

Persoanele care suferă de incurabila boală HIV au dreptul de a primi lunar aproximativ 400 de lei, bani care reprezintă indemnizaţia de hrană. De jumătate de an însă, banii nu le mai sunt viraţi la o dată clară, ceea ce stârneşte nemulţumiri în rândul bolnavilor care spun că nu se mai pot baza pe aceşti bani.

Pentru mulţi dintre ei aceste sume sunt absolute vitale, neavând un serviciu tocmai din cauza bolii de care suferă. Existând diferenţe de câteva zile în virarea banilor de la o lună la alta, bolnavii spun că există perioade, scurte ce e drept, în care nu-şi pot asigura hrana corespunzătoare, ceea ce are efecte devastatoare asupra sănătăţii lor. 

‘’Noi luăm medicamente puternice conform unei scheme de tratament. Avem şi un regim alimentar strict prescris de medicul infecţionist pe care trebuie să îl urmăm. Din cauza acestor fluctuaţii în virarea banilor, sunt câteva zile în care nu ne mai putem respecta regimul şi fără o alimentaţia adecvată, tratamentul are un efect negativ’’, spune un pacient diagnosticat cu HIV în urmă cu un deceniu. 

Şi infecţioniştii subliniază că hrana are un rol esenţial în ţinerea sub control a bolii. 

‘’Hrana şi tratamentul trebuie respectate deopotrivă în cazul acestei boli. Unele medicamente trebuie consumate împreună cu grăsimi pentru a-şi face efectul, de aceea bolnavii trebuie să respecte un regim prescris de medic’’, spune medicul infecţionist Mihnea Hurmuzache.  

Banii sunt viraţi de către Ministerul Muncii prin Agenţiile Judeţene de Prestaţii Sociale. Autorităţile locale au fost informate cu privire la nemulţumirile bolnavilor, care cer stabilirea unei perioade clare în care să le fie viraţi banii. La rândul lor, reprezentanţii AJPIS spun că banii vor fi viraţi mai greu deoarece, printr-un ordin al ministrului de Finanţe, Trezoreria nu mai decontează plăţile în aceeaşi zi. 

Vă mai recomandăm:

Iasmina, o fetiţă infestată cu HIV în spital în anii '90, cazul care a pus România pe prima pagina a ziarelor lumii, readus în opinia publică de AP – imagini de arhivă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite