Iasmina, o fetiţă infestată cu HIV în spital în anii '90, cazul care a pus România pe prima pagina a ziarelor lumii, readus în opinia publică de AP – imagini de arhivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasmina, o fetiţă de şase ani, a fost în mijlocul unui caz ultramediatizat în anii 90, inclusiv de marile publicaţii ale lumii FOTO Captură AP
Iasmina, o fetiţă de şase ani, a fost în mijlocul unui caz ultramediatizat în anii 90, inclusiv de marile publicaţii ale lumii FOTO Captură AP

Associated Press a publicat, zilele trecute, un material video brut cu una dintre ştirile care au şocat opinia publică internaţională în anii ’90: cazul Iasmina, o fetiţă din Iaşi infestată cu HIV în spital şi a cărei luptă cu instituţiile statului român a fost prezentată de marile publicaţii ale lumii.

În materialul publicat de Associated Press (AP) protagonistă este o copilă originară din Iaşi al cărei caz era, la mijlocul anilor ’90, prezentat de marile publicaţii ale lumii. Cazul Iasmina ajungea pentru prima dată în opinia publică urmare a unei campanii de presă derulate de fostul cotidian Monitorul, în prezent Ziarul de Iaşi. Jurnaliştii ieşeni au urmărit la acea vreme cazul fetiţei de 6 ani, ai cărei părinţi au dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Spitalul de Copii din Iaşi, acuzând instituţiile că fetiţa lor a fost infestată cu HIV în spital.

Ulterior, cazul a fost preluat de întreaga mass-media românească, ajungând imediat şi în presa internaţională. Reportajul publicat de AP, pe care îl puteţi vizualiza mai jos, a fost rampa de lansare a cazului. Într-un articol publicat pe 31 august 1995, prestigiosul cotidian american „New York Times“ prezenta în paginile sale cazul fetiţei de la Iaşi, într-un material intitulat „Părinţi au dat în judecată România după infestarea cu HIV a copilului”.



Cazul a atras atenţia în mod negativ asupra ţării noastre cu privire la condiţiile sanitare defectuoase care caracterizau sistemul nostru sanitar la acea vreme. De asemenea, povestea Iasminei, şi lupta dusă de părinţii acesteia cu autorităţile, i-au determinat şi pe alţi părinţi români ai căror copii fuseseră infestaţi cu HIV să dea în judecată ministerul.

„Cazul Iasminei a ajuns în instanţă pentru simplul motiv că, spre deosebire de miile de români orfani infestaţi cu HIV, care cauzează SIDA, din timpul dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaşescu, Iasmina are părinţi dispuşi să deschidă un proces în numele ei“, scriau jurnaliştii americani despre cazul fetiţei ieşeni.  

Părinţii Iasminei declarau că fetiţa lor fusese infestată cu HIV în 1992, după ce a primit o injecţie cu antibiotic la spitalul pentru copii ieşean. Copila ajunsese la unitatea spitalicească cu probleme respiratorii.

iasmina ny times


Tot în materialul din New York Times jurnaliştii americani mai făceau referiri şi cu privire la sistemul judiciar românesc al acelor vremuri, inaccesibil multor români din cauza costurilor ridicate. De pildă, părinţilor Iasminei, care cereau daune de 150.000 de dolari pentru suferinţa fiicei lor, li s-a cerut 15.000 de dolari, drept taxe, pentru continuarea procesului.

Procesul Ioanei Iasmina Calinciuc a durat aproape 10 ani. La final, cererea mamei a fost respinsă. Instanţa nu a reuşit să găsească probe care să incrimineze direct cele două instituţii chemate în judecată.

La 25 de ani de la nenorocire, Iasmina trăieşte în anonimat, după ce şi-a schimbat şi numele, fără să mai vorbească despre drama care i-a schimbat viaţa.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite