Iaşiul, mai slab pregătit pentru iarnă ca acum jumătate de secol FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna de acum 58 de ani Foto: Scînteia
Iarna de acum 58 de ani Foto: Scînteia

În urmă cu exact 58 de ani ieşenii, alături de ceilalţi cetăţeni ai României erau chemaţi „la arme", mai precis la lopeţi, pentru a-şi deszăpezi patria. După mai bine de jumătate de secol la Iaşi se resimte nevoia unei astfel de mobilizări.

„Muncă neobosită pentru normalizarea circulaţiei şi asigurarea aprovizionării cetăţenilor", „Participarea plină de elan a populaţiei la acţiunea pentru normalizarea circulaţiei", „În Capitală şi în celelalte oraşe ale ţării mii şi mii de cetăţeni muncesc neobosit pentru a înlătura urmările viscolului, pentru a asigura o aprovizionare normală", „A salvat avutul gospodăriei" sau „Apelul Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Capitalei" sunt doar câteva dintre titlurile de articole din ziarul „Scânteia" despre una dintre cele mai grele ierni prin care a trecut România în ultimii 60 de ani. Ninsorile, gerul şi viscolul de acum exact 58 de ani, din februarie 1954 au rămas încă în amintirea ieşenilor.

Iarna de acum 58 de ani Foto: Scînteia

Daţi click pe colaj pentru a vedea imagini din ziarul „Scânteia“!

În numerele din luna februarie sunt prezentate pe larg poveşti similare cu cele pe care le-au trăit locuitorii din zona Moldovei în ultimele săptămâni. „De cu seară viscolul s-a pornit să sufle cu furie, învârtejind ninsoarea ce nu mai contenea. Pe faţa ciobanului Vasile Roşca se citea îngrijorarea: «Dacă cumva ninsoarea spulberată de viscol va troieni saivanul?». Aici, în plin câmp, aproape de comuna Stoişeşti, saivanul gospodăriei de stat Zorleşti adăpostea peste 200 de oi. Şi vremea se făcea din ce în ce mai rea. Vasile Roşca nu-şi găsea astâmpăr, intra în cabană şi din nou ieşea afară să dea o raită ca să vadă ce fac oile în hăul de afară, zăpada învârtejită de viscol nu-l lăsa să vadă la zece paşi", povesteşte într-un reportaj Nicolae Pleavă, corespondentul „Scânteia" pentru regiunea Bârlad.

image

Tot «cetăţenii» sunt cei care au deszăpezit şi căile ferate. „Munca organizată şi unită pe care sute şi mii de cetăţeni din toată ţara au depus-o zilele acestea pentru înlăturarea urmărilor vicolului a focut posibil ca într-un timp scurt circulaţia pe căile ferate să fie reluată. În Gara de Nord soseşte un treb de călători dinspre Iaşi", se arată într-un alt articol din „Scânteia".

image

Spre deosebire de mobilizarea generală din 1954, iarna de anul acesta „i-a luat prin surprindere" din nou pe edili. Dacă pe străzi deszăpezirea a început la două zile după ce la Iaşi au început să cadă primii fulgi, trotuarele sunt în unele zone impracticabile deoarece nimeni nu curăţă zăpada.

Citeşte mai multe despre iarna de la Iaşi accesând următoarele articole:

Cod galben de viscol. Drumuri închise în judeţul Iaşi UPDATE

FOTO Acoperiş din sticlă doborât de zăpadă în piaţa din centrul Iaşiului

UPDATE Atenţie şoferi! Primăria a început să ridice maşinile îngropate în zăpadă FOTO

Zăpada nu se topeşte la Iaşi. Meteorologii anunţă vreme caldă, ninsori şi ceaţă

Pericolul nevăzut: ţurţuri-gigant sub streşinile blocurilor din Iaşi FOTOGALERIE

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cum va fi vremea în următoarea perioadă!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite