Iaşi: UPDATE Fostul subprefect Eţcu şi scriitorul Lucian Vasiliu au semnat cu fosta Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: UPDATE Fostul subprefect Eţcu şi scriitorul Lucian Vasiliu au semnat cu fosta Securitate
Iaşi: UPDATE Fostul subprefect Eţcu şi scriitorul Lucian Vasiliu au semnat cu fosta Securitate

Adeverinţele făcute publice ieri de CNSAS stabilesc că fostul subprefect Vasile Eţcu, scriitorul Lucian Vasiliu şi actualul director al TVR Iaşi, Vasile Arhire, au dosare, dar că nu pot fi acuzaţi că au fost colaboratori ai Securităţii. Eţcu a deţinut atât înainte cât şi după Revoluţie funcţii-cheie în administraţia publică.

„Voi scrie o carte CNSAS şi Lucian Vasiliu, care probabil că va fi un bestseller“, a spus fostul director al Muzeului Literaturii Române Iaşi. Declaraţia a fost făcută după ce Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dat publicităţii o adeverinţă în care se spune că ieşeanului „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii“.

Citeşte şi:

  • Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a dat mâna cu Securitatea Vasiliu susţine că publicarea documentului este o intoxicare, iar cei care au făcut acest lucru sunt iresponsabili. „Eu l-am solicitat din 2005 să-mi spună dacă am sau nu dosar la Securitate, iar din mai, acelaşi an, nu am mai primit niciun semn de la ei“, a spus Lucian Vasiliu. Dosar dispărut în ’89 În adeverinţa emisă de CNSAS pe 26 octombrie se face menţiune despre un dosar pe numele lui Vasiliu, care ar fi fost distrus pe 22 decembrie 1989. În documentul intitulat „Proces Verbal“, datat 11.03.1991, ofiţerii au consemnat: „am constatat lipsa următoarelor dosare: ... 18. Nume şi prenume Vasiliu Lucian; Categoria: Inf [ormator]“. O altă adeverinţă a fost emisă pe numele fostului subprefect de Iaşi, Vasile Eţcu, care în perioada comuniştilor ar fi avut numele de cod „Ivănescu“. „Mi se pare aberant să spună că nu ai făcut nimic şi să te arate lumea ca şi când ai fi făcut ceva“, a spus Vasile Eţcu. Conform CNSAS, fostul subprefect „a semnat Angajament, având numele conspirativ Ivănescu“. Vasile Arhire, sub pseudonomul „Dan“ Actualul director al TVR Iaşi, Vasile Arhire, are şi el o adeverinţă prin care este absolvit de orice colaborare cu Securitatea. Direcţia de Specialitate din cadrul CNSAS nu a găsit nicio informaţie transmisă de Arhire. Deşi s-a încercat racolarea, „Domnia sa a fost abandonat din reţeaua informativă la data de 16.02.1979 deoarece «nu mai are posibilităţi informative şi nu mai corespunde scopului propus, în rezolvarea unor sarcini pe linia muncii de securitate»“, se arată în adeverinţa publicată.

Cine este Vasile Eţcu:

Vasile Eţcu a avut după Revoluţie câteva funcţii-cheie în administraţie atât înainte cât şi după Revoluţie.

2003 - 2007 - specialist în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a structurii centrale Bucureşti.
1993 - 2003 - controlor financiar la Curtea de Conturi Iaşi
1991 - 1993 - comisar la Garda Financiară Iaşi
1982 - 1991 - economist şi şef Serviciu Financiar-Contabilitate IAS Popricani, judeţul Iaşi

Cine este Lucian Vasiliu:

1974 - 1980 - este bibliotecar al Bibliotecii Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi“ din Iaşi
1980 - este angajat la Muzeul Literaturii Române din Iaşi
1991 - 1 ianuarie 2007 - şeful Muzeului Literaturii Române din Iaşi

1980 - a absolvit Facultatea de Filologie din Iaşi

Premii:
1979 - Premiul naţional „Niciolae Labiş“, Suceava
1983 - Premiul naţional „Mihai Eminescu“, Iaşi
1990 - 1994 - Premiile Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi
1999 - 2000 - Premiile revistelor „Ateneu“ (Bacău) şi Euphorion (Sibiu), precum şi premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Lucianograme“ 


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite