Iaşi: Găseşte ecstasy şi haşiş pentru o minge de cauciuc (Foto şi Video)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bella lucrează de cinci ani în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi. Labradorul se numără printre cei mai eficienţi „poliţişti“ şi a reuşit de-a lungul timpului să înfunde câţiva traficanţi de droguri.

Un câmp de lângă Iaşi, în zorii zilei. Câţiva poliţişti caută printre ciulini. Deodată se dau înapoi şi în câteva secunde apare „poliţista" Bella. Labradorul plin de viaţă adulmecă şi scotoceşte toate pungile de pe câmp. În spatele ei se aude obsesiv „caută", „caută", „caută"....După câţiva metri Bella se opreşte latră şi dă veslă din coadă.

Cu botul împinge o pungă albă şi se uită spre conductorul ei. Poliţistul desface încet punga. Canabis. Femela labrador se întoarce spre agentul care vreme de cinci ani i-a fost cel mai bun prieten şi aşteapta răsplata: mingea verde. Fericită, Bella îşi ia jucăria şi aleargă pe câmp. Pentru poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost o altă misiune îndeplinită. În schimb, pentru labrador totul a fost un joc.

Antrenament Bella

Vânătorul de droguri

Aceasta este doar una dintre zecile de misiuni la care Bella, un labrador de şase ani şi jumătate, a participat. „Atunci a găsit un kilogram de canabis, dar în alte misiuni a descoperit şi ecstasy, haşiş, chiar şi etnobotanice. Cele din urmă nu se găseau însă pe lista substanţelor interzise", precizează conductorul Bellei.

image

Agentul care are grijă de ea, o antrenează şi o coordoneză în misiuni este şi cel care a selectat-o, în urmă cu mai bine de cinci ani. „Am testat-o şi nu ştiam dacă să o iau sau nu. Însă când m-am uitat în carnetul ei de sănătate am văzut că este născută în aceeaşi zi cu mine", povesteşte agentul şef principal. Nu a regretat alegerea făcută. Bella a fost dresată patru luni la Centrul Chinologic Sibiu, pe care „l-a absolvit" cu nota 10. Apoi s-a achitat cu brio de fiecare misiune.

image

 În domeniul traficului de droguri este cea mai simplă şi eficientă metodă. „Este un mijloc eficient în detectarea şi identificarea stupefiantelor disimulate. Un câine poate căuta în 30 de minute 400-500 de colete, în schimb unui om i-ar lua două zile. Însă nu ne bazăm doar pe asta. Substanţele identificate sunt duse la laborator şi după analiză reprezintă un mijloc de probă", precizează conductorul. Zilnic Bella se pregăteşte pentru a nu da greş în misiuni. „În fiecare zi mă duc la canisa Inspectoratului de Poliţie şi o antrenez, o perii. Un câine neantrenat îşi pierde din reflexe. Este cel mai mulţumit şi fericit poliţist. Face totul pentru acea mică recompensă: mingea. Este şi incoruptibilă, ceea ce reprezintă cel mai mare handicap pentru traficanţi", spune conductorul.

image

Citiţi şi:

Tânărul din Capitală dependent de etnobotanice internat la Iaşi: „Ierburile m-au nenorocit! M-au lăsat fără serviciu şi fără lucruri în casă" UPDATE (VIDEO)

Iaşi: Poliţiştii de la Crimă Organizată au fost lăudaţi pentru cazul Corduneanu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite