FOTO VIDEO Marş motorizat pentru autostrada A8, Iaşi – Târgu Mureş. „Autostrada ar aduce investitori şi ar apărea noi locuri de muncă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţii la marşul pentru autostradă
Participanţii la marşul pentru autostradă

O echipă de 15 reprezentanţi ai societăţii civile a organizat o acţiune fără precedent în Regiunea de Nord-Est: un marş în semn de protest faţă de lipsa unui proiect coerent pentru o autostradă care să lege Moldova de Ardeal.

Zeci de şoferi şi reprezentanţi ai societăţii civile din Regiunea de Nord-Est au participat în ultimele două zile la un marş motorizat pe străzile care leagă Moldova de Ardeal. Participanţii au ieşit în stradă cu autoturismele pentru a solicita autorităţilor realizarea Autostradei A8 - Ungheni- Iaşi- Târgu Mureş, care nu există decât la stadiul de studii de fezabilitate expirate.

„Un lucru important este faptul ca prezenta acestei autostrăzi ar aduce noi investitori în zonă şi ar apărea noi locuri de muncă. Orice investitor caută să aibă cheltuieli mai mici şi profituri mai mari iar în Moldova, într-un raport al Băncii Mondiale, încă se mai regăseşte un excedent de forţă de muncă. Ori, dacă am avea inclusiv o concurenţă pe piaţa forţei de muncă, va oferi şansa unei migraţii şi implicit condiţii mai bune la locul de muncă şi salarii mai mari”, a precizat Cristian Cernescu, unul dintre iniţiatorii marşului.

Marşul a început sâmbătă, 9 septembrie, când zeci de şoferi au pornit pe motociclete, maşini, TIR-uri şi pe un autocare către Târgu Mureş. Acţiunea s-a încheiat duminică, 10 septembrie, când şoferii împreună cu organizatorii au ajuns la destinaţie. Protestatarii au parcurs traseul Iaşi - Târgu Neamţ - Borsec - Tulgheş - Ditrău - Gheorghieni - Târgu Mureş.

autostrada

Sâmbătă după-amiaza, şoferii care au plecat de la Iaşi s-au întâlnit pe traseu cu zeci de şoferi care li s-a alăturat din judeţele Suceava şi Botoşani, inclusiv cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, printre care s-au aflat şi primarul Suceava Ion Lungu şi preşedintele Consiliul Judeţean Suceava Gheorghe Flutur. Iniţiatorii demersului, ingineri, lectori, profesori universitari şi economişti, au lansat şi o petiţie online care a strâns mii de semnături.

„Am ajuns la Târgu Mureş o coloană de 50 de maşini, 30 de motociclete şi un autocar. Ieri pe drum, la Cristeşti, au venit şi ni s-au alăturat zeci de şoferi care au mers cu noi până la Topliţa. Era o coloană de doi kilometri, pentru că ni s-au alăturat şoferi din judeţele Suceava şi Botoşani. Pe drum, oamenii ne-au primit foarte frumos. La Ditrău, de exemplu, primarul UDMR şi populaţia maghiară ne-au primit extraordinar, cu kurtos şi pălincă”, a precizat Cătălin Urtoi, inginer constructor, unul dintre organizatorii marşului.

Potrivit organizatorului, mesajul celor care au călătorit, dus-întors, Iaşi - Târgu Mureş este simplu: „Vrem să se facă autostrada cât mai repede. Vrem ca autorităţile de la Bucureşti să înţeleagă că Moldova şi Transilvania au nevoie de această autostradă. Nu avem voie să rămânem în urmă din punct de vedere economic”, a mai precizat Urtoi. 

Reprezentanţii acţiunii care a avut loc în weekend au mai subliniat că intenţionează să organizeze un marş similar de la Târgu Mureş la Iaşi, respectiv un protest şi la Bucureşti.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite