FOTO Tâmplarul dintr-un sat românesc care a realizat scaunul Papei. „Nu faci de două ori în viaţă astfel de lucru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin  Hădăr FOTO Ionuţ Benea
Cătălin  Hădăr FOTO Ionuţ Benea

În timpul vizitei de la Iaşi de pe 1 iunie 2019, suveranul pontif se va aşeza pe un scaun special, realizat de un tâmplar local. Cătălin Hădăr spune că a meşterit scaunul timp de trei săptămâni, folosind în special stejar masiv.

Tâmplarul ieşean a realizat scaunul la rugămintea clericilor de la Episcopia Romano-Catolică Iaşi. Cătălin Hădăr era cunoscut de preoţi după ce a lucrat la tâmplăria mai multor unităţi de cult din Iaşi şi împrejurimi. 

Scaunul pe care se va aşeza papa a fost realizat de Hădăr în aproximativ trei săptămâni, tâmplarul spunând că este cea mai importantă lucrare din viaţa sa.

„Este din stejar masiv, însă avem şi o bucată de lemn de tei pentru stema papală, care a fost sculptată manual. Restul e catifea albă, specifică papei. Am mers pe ceva simplu, pentru că papa nu este adeptul lucrurilor măreţe, ci a celor simple. A fost o muncă grea, dar plăcută. A fost ceva unic pentru că nu faci de două ori în viaţă astfel de lucrări”, spune Cătălin Hădăr.

Tâmplarul a mai realizat pentru vizita papei la Iaşi şi un pupitru, de la care suveranul pontif va rosti discursul pentru credincioşii care vor veni la Iaşi cu ocazia acestui eveniment. Tot în atelierul său, Hădăr a mai realizat şi un suport de icoană care va fi amplasat pe scena pe care va urca suveranul pontif.

tamplar papa

Tichete online pentru vizita papei 

Papa Francisc va ajunge la Iaşi pe 1 iunie, în cadrul unei vizite oficiale. Sanctitatea sa se va adresa populaţiei din faţa Palatului Culturii din oraş, pe o scenă special amenajată pentru acest eveniment. Autorităţile se aşteaptă ca peste 150.000 de credincioşi să vină la Iaşi pentru a se întâlni cu papa.

„Această vizită epocală vine la 20 de ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România, la Bucureşti. Este un vis al nostru, un vis al tuturor, pentru a ne bucura împreună cu pastorul bisericii noastre, nu doar noi, cei din Biserica Catolică, ci toţi din întreaga ţară şi tot poporul nostru. Sigur, totul are loc sub o umbrelă, cea a Maicii Domnului, care este pentru toăi aceeaşi şi care stă în mijlocul grădinii noastre, România fiind numită de Papa Ioan Paul al II-lea Grădina Maicii Domnului”, a declarat Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop catolic de Iaşi, la o conferinţă în care au fost prezentate detalii despre vizita papei la Iaşi.

Cei care doresc să participe la evenimentul de pe 1 iunie se pot înscrie şi online, pe site-ul ercis.ro, de unde îşi pot procura gratuit tichete de acces la eveniment. Până în prezent, la eveniment s-au înscris aproximativ 50.000 de persoane.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite