FOTO Stranierul care vrea să schimbe o comunitate rurală cu un protest „rezist prin nămol“: „Odată ce ieşi în afară ai altă mentalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Grădinaru FOTO Facebook Daniel Grădinaru
Daniel Grădinaru FOTO Facebook Daniel Grădinaru

În scurtele sale vacanţe în ţară, Ioan Daniel Grădinaru vrea să atragă atenţia asupra condiţiilor precare de trai dintr-o comună din Zona Metropolitană a Iaşiului.

Daniel Grădinaru, care de şase ani locuieşte în Bologna, Italia, şi-a propus să mobilizeze comunitatea rurală din Popricani. A parcurs 1.800 de kilometri cu maşina pentru a fi acasă de Sărbători, alături de cei dragi, dar condiţiile de trai din satul natal continuă să-l frustreze. „Sentimentul pe care îl am când vin acasă este de nervozitate, pentru că şi la noi s-ar putea face lucruri ca viaţa oamenilor să fie normală, dar probabil că nu se vrea. Văzând ce este afară vii acasă cu nişte idei, cu dorinţa de a face ceva să ai şi aici condiţii“, a spus Grădinaru, la un post de radio local. 

Concret, locuitorul din Popricani este nemulţumit că în satele din comuna Popricani, care face parte din Zona Metropolitană Iaşi, fiind în imediata apropiere a municipiului Iaşi, drumurile sunt impracticabile. „Ambulanţele ajung cu greu la pacienţi sau poate nu ajung la timp, iar atunci nu este de vină cadrul medical că nu ajunge să-şi facă datoria, ci a fost de vină primarul că nu a făcut drumul. Lumea e sătulă să meargă cu ciubote, prin glod, e sătulă să-şi strice maşinile şi să le repare pe banii lor“, a explicat Grădinaru. 

După ce anul trecut a protestat de unul singur, acum, în vacanţa sa de Paşte, a organizat #rezistprinnamol. La protest s-au adunat, în Joia Mare, câteva zeci de persoane în faţa primăriei, unde oamenii l-au luat la întrebări pe primarul Valeriu Pârlog. „Vrem ca primarul şi cei care ne conduc să-şi dea seama că noi avem drepturi şi ni le cerem. O să le cerem întotdeauana, avem dreptul la o comună civilizată. Vom face un nou protest dacă nu se va face nimic. Eu nu mă consider un lider“, a transmis Grădinaru, după protest.

Bărbatul crede că „oamenii încă au frica asta că dacă merg la un protest nu o să mai primească acte de la primărie. Le-am spus tuturor că primăria este în serviciul cetăţenilor şi nu invers. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi, dar nu au curaj să vorbească. Mulţi îmi spun că «tu ai curaj că eşti în Italia», însă eu cred că şi dacă stăteam aici era la fel, pentru că odată ce ieşi în afară ţi se schimbă mentalitatea: încerci să schimbi ceva, să ajuţi“. 

Motivul lipsei de proiecte invocat de actualul primar este că fostul edil a lăsat primăria cu conturile blocate după o deturnare de fonduri, iar acum nu sunt bani pentru alte proiecte. 

* Sursa Video Facebook Daniel Grădinaru 

Locuitorii din Popricani sunt nemulţumiţi atât de lipsa infrastructurii rutiere, cât şi de modul în care se gestionează deşeurile şi de costurile ridicate ale transportului în comun. Grădinarul susţine că deşi se aştepta ca la protestul de dinaintea Paştelui să vină mai multă lume, important este că tot mai mulţi oameni învaţă să-şi ceară drepturile şi să aibă mai mult curaj în relaţia cu autorităţile publice.
 

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite