FOTO Centru Internaţional de Artă Contemporană într-o fostă baie comunală din zona centrală a Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta Baie Turcească, aflată acum în stare de degradare, va fi transformată în Centru Internaţional de Artă Contemporană cu fonduri europene de peste 22 de milioane de lei.

Transformare totală pentru o clădire de patrimoniu din centrul Iaşiului. Fosta Baie Turcească va deveni Centru Internaţional de Artă Contemporană. Lucrările ar urma să dureze 36 de luni, proiectul urmând să beneficieze de finanţare europeană. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 22 de milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 21,6 milioane de lei.

„Este una din cele mai frumoase clădiri istorice din centrul oraşului. Ea aduce în atenţie o parte a culturii noastre care a cam fost uitată: arta contemporană. Edificiul construit în secolul a XIX-lea a fost lăsat uitării, intrând într-un stadiu avansat de degradare. A fost cucerit de multe ori de persoanele fără adăpost, au fost furate o parte din balustrade, iar recent am răscumpărat un apartament de acolo, care era dat drept locuinţă de serviciu, A avut o istorie tumultoasă, dar finalul va fi unul fericit. Acolo va funcţiona Centrul Internaţional de Artă Contemporană. Vor expune artişti, dar vor fi şi ateliere de creaţie. Vom valorifica inclusiv curtea. Probabil la sfârşitul anului 2020 va avea loc inaugurarea Centrului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Potrivit oficialilor din Primărie, clădirea fostei Băi Comunale – Baia Turcească, din str. Arh. G. M. Cantacuzino, din spatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea (1895) şi este o construcţie monumentală, purtând amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influenţe orientale. Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcesc, ridicat în timpul lui Vasile Lupu. 

La sfârşitul secolului al XIX-lea, din cauză că Feredeul ajunsese în ruină, oficialităţile au decis demolarea acestuia şi realizarea unei băi comunale, cu o concepţie arhitecturală nouă, actuala clădire, în care a funcţionat până la sfârşitul secolului al XX-lea Baia Turcească. Imobilul şi-a schimbat apoi funcţiunea şi a devenit scena evenimentelor ocazionale de artă contemporană. 

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite