Dosar penal de abuz în serviciu în cazul construirii unui spital anti-COVID. Investiţia de 13 milioane de euro, realizată de baronii PSD de Iaşi şi Neamţ

0
0
Spitalul din Leţcani a fost sinfţit deşi fusese construit fără toate avizele FOTO Stirile Pro Tv
Spitalul din Leţcani a fost sinfţit deşi fusese construit fără toate avizele FOTO Stirile Pro Tv

Anchetatorii ieşeni au în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări în rem pentru abuz în serviciu în legătură modul în care a fost achiziţionat Spitalul modular de la Leţcani. Unitatea, care se află în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, are paturi pentru bolnavii de Covid-19.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, investigaţia a fost deschisă în luna august, ca urmare a unei sesizări din oficiu a Poliţiei. 

Sunt efectuate cercetări pentru posibile fapte de abuz în serviciu referitoare la modalitatea de achiziţie a Spitalului de la Leţcani. 

Cercetările sunt efectuate în rem iar dosarul se află într-o fază incipientă. Au fost solicitate înscrisuri şi informaţii de la anumite instituţii, pentru a se putea stabili criteriile pentru determinarea competenţie, calificarea juridică a faptelor”, ne-a spus Dragoş Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. 

Dosarul a fost deschis ca urmare a unor articole din mass-media, ne-a mai precizat procurorul ieşean.

Până acum, au fost solicitate documente de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, dar şi de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, sub umbrela căreia a fost ridicat spitalul de la Leţcani. Cele două consiliile erau conduse la momentul investiţiei de Maricel Popa, la Iaşi, şi de Ionel Arsene, de la Neamţ. Popa nu a mai câştigat încă un mandat de preşedinte al CJ Iaşi la alegerile locale, fiind înlocuit de liberalul Costel Alexe. Arsene este şi în prezent preşedinte al CJ Neamţ. 

Potrivit unor surse, anchetatorii au solicitat de la asociaţia Euronest şi de la cele două consilii judeţene următoarele documente: documentaţia aferentă atribuirii contractului a obiectivului Spital modular Leţcani (modalitate de atribuire, oferte iniţiale şi finale) precum şi documentaţia aferentă achiziţiei efective, recepţiei şi punerii în funcţiune (contract, facturi, documente de plată, documente în baza cărora s-a efectuat recepţia, packing list pentru fiecare container în parte, aviz de funcţionare).

Solicitarea poliţistului de caz a fost înregistrată la cele trei instituţii în data de 9 noiembrie. 

Într-o postare pe Facebook de acum câteva zile, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe preciza, referitor la Spitalul de la Leţcani, că unitatea se confruntă cu următoarele probleme:

- instalaţia de încălzire, realizată cu aparate de aer condiţionat, nu funcţionează în condiţii de temperatură scăzută (la -15 gr.C);

- alimentarea cu apă şi conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet şi riscă să îngheţe;

- burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanşeitatea şi nici izolarea termică, pe timpul iernii existând pericolul de blocare a uşilor;

- apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea şi sunt un factor de risc mai ales în perioadele de îngheţ;

- nu sunt contracte de mentenanţă pentru servicii de alimentare cu apă, oxigen, energie electrică, PSI, etc.


Una dintre improvizaţiile de la Spitalul modular Leţcani FOTO Costel Alexe/Facebook 

spital letcani

Amendă a Curţii de Conturi

În vară, Curtea de Conturi a amendat asociaţia cu 60.000 de lei după ce a găsit mai multe nereguli în procedura de achiziţie a spitalului modular. „Nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune - nu s-a prezentat dovada elaborării şi supunerii spre aprobarea autorităţii deliberative a judeţului, a unui program/plan de implementare a investiţiei, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiţiei, date tehnice, durata de realizare, grafic de execuţie, costuri/valoare estimative, posibili furnizori identificaţi, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente etc.“, se precizează în raport.

În acelaşi document, inspectorii mai acuzau că reprezentanţii asociaţiei nu au prezentat "înscrisuri prin care să se susţină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării şi utilizării resurselor financiare şi un plan de măsuri pentru diminuarea acestora, în condiţiile în care alocarea resurselor financiare nu s-a realizat în baza unui contract de finanţare cu prezentarea detaliată a obligaţiilor ce revin asociaţiei, modul de raportare a utilizării sumelor alocate la termenele asumate, restituirea sumelor neutilizate, modul de exploatare pe timpul garanţiei echipamentelor”.

Spitalul Modular de la Leţcani a costat 13,2 milioane de euro şi a fost realizat de firma SDI Global LLC din Turcia.

Potrivit unor surse judiciare, un dosar penal cu privire la construcţia acestei unităţi ar fi în lucru şi la DNA. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri