Doliu în lumea academică ieşeană. S-a stins profesorul Adrian Neculau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul a fost un membru marcant al comunităţii academice naţionale Foto: Polirom
Profesorul a fost un membru marcant al comunităţii academice naţionale Foto: Polirom

Adrian Neculau, profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, s-a stins din viaţă ieri, 21 decembrie, la Iaşi.

Adrian Neculau a predat cursuri de psihologie socială, memorie socială şi dinamica grupului. A fondat Laboratorul „Psihologia cîmpului social”, care dezvoltă relaţii de colaborare cu unităţi de cerce­tare similare din importante universităţi europene, a făcut parte din mai multe echipe de cercetare europene preocupate de studiul reprezentării sociale a sărăciei, puterii sau minoritarilor şi a fost membru în comitetul executiv al reţelei European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com. THEmatic NETwork la Universitatea „La Sapienza” din Roma.                                 

A coordonat două colecţii la editura Polirom, Collegium. Psihologie şi Psihologie aplicată, precum şi revista Psihologie socială. A fost membru în comitetul ştiinţific al mai multor reviste româneşti şi europene de psihologie. A coordonat două manuale universitare de psihologie socială şi a publicat mai multe studii în reviste europene de specialitate.

Printre lucrările publicate de acesta se numără: Liderii în dinamica grupurilor (1977), Memoria pierdută (Polirom, 1999), Urmele timpului. Iluzii româneşti, confirmări europene (dialog cu Serge Moscovici) (Polirom, 2002), Educaţia adulţilor (Polirom, 2004), Viaţa cotidiană în comunism (Polirom, 2004), Dinamica grupului şi a echipei (Polirom, 2007), Un psiholog în Agora (Polirom, 2007), Psihologia servituţii  voluntare (Polirom, 2011).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite