Documentar despre Constantin Brâncuşi prezentat în Italia. Românii din Toscana vor avea parte de o proiecţie specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Serile Filmului Românesc
FOTO Serile Filmului Românesc

Documentarul „Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit” va rula pe marele ecran din Italia. Producţia va fi difuzată în premieră, atât pentru comunitatea de români, cât şi pentru localnici, fiind o proiecţie specială cu subtitrare în limba italiană.

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) ajunge pentru prima dată în afara României, la Montecatini Terme, Italia, în cadrul evenimentului Annunciazione & Infinito, organizat la Terme Tettuccio. 

Pe 25 martie 2022, de la ora 17.30, ora Italiei, va fi difuzat documentarul Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit, regizat de profesorul Laurenţiu Damian. 

Filmul va fi difuzat în premieră, atât pentru comunitatea de români, cât şi pentru localnici, fiind o proiecţie specială cu subtitrare în limba italiană. Accesul este liber pentru toţi cei care vor să descopere universalitatea operei lui Brâncuşi, apreciată în întreaga lume. 

„Vreau să le mulţumesc românilor din Italia, care vor găsi răgazul să vadă un documentar, un film despre un mare artist român - Constantin Brâncuşi, de fapt despre un mare artist universal. Filmul a fost făcut pe o durată de patru ani. De ce patru ani? Pentru că patru ani a durat refacerea Coloanei. Aduc un omagiu şi unui mare actor şi unui mare om de stat, care a fost Ion Caramitru, pentru că, datorită lui, s-au început acele lucrări de restaurare a Coloanei”, menţionează regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Programul va fi îmbogăţit şi de prezenţa a doi invitaţi: actriţa Ileana Popovici, care a locuit timp de 20 de ani în Italia, timp în care a promovat şi susţinut comunitatea de români şi biserica ortodoxă, alături de Andrei Giurgia, jurnalist, director SFR şi organizator al celor mai cunoscute festivaluri de film românesc din România.

„Este prima participare internaţională a Festivalului SFR, organizată de echipa Artis, unde vom avea ocazia să mergem în Italia cu un film despre un român universal, cu o istorie fascinantă. Este o oportunitate pentru noi, dar mai ales pentru românii de acolo, care vor avea prilejul să îşi readucă aminte de valorile noastre româneşti, de la film, artă, credinţă şi frumos. Sperăm ca acesta să fie începutul unei lungi colaborări cu biserica ortodoxă de acolo”, precizează Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.

Cunoscut arhitect italian, legătură aparte cu România

Proiecţia filmului lui Brâncuşi nu va fi întâmplătoare, arhitectura bisericii din Montecatini Terme este inspirată şi din Coloana fără sfârşit a marelui artist. Oreste Ruggiero, unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi italieni, cu o legătură aparte cu România, a făcut proiectul de extindere a unei clădiri care era folosită ca depozit comercial, transformând-o într-o biserică pentru cultul creştin ortodox român din Montecatini Terme.

Prin această provocare, arhitectul a avut ocazia să îşi reamintească de relaţia sa cu România şi să aprofundeze gândirea unor personalităţi importante ale culturii şi artei româneşti, precum Mircea Eliade şi Constantin Brâncuşi. Odată finalizate lucrările de construcţie, se poate observa cum silueta Coloanei infinitului a lui Brâncuşi individualizează pereţii exteriori ai bisericii din regiunea Toscana. 

„Dumnealui (arhitectul Oreste Ruggiero) a împletit atât de frumos arta, cultura şi tradiţia noastră religioasă, încât dintr-o magazie a făcut un loc special, un loc în care noi ne regăsim şi pe care îl numim acasă. I-a dat şi o unicitate acestui loc: a reuşit să îmbine elemente din operele lui Constantin Brâncuşi în această Biserică”, spune Părintele Tulan Matei-Ioan, paroh la „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme. 

Proiectul este dedicat Bisericii Ortodoxe Santa Pelagia Martire, fiind un omagiu adus Bunei Vestiri, care în Toscana capătă o înaltă valoare simbolică, referindu-se şi la un nou început. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cazul în care Rusia putea ameninţa direct România. Expert: „Discuţia privind acest scenariu s-a schimbat de o săptămână“

Curiozităţi din viaţa dacilor. Cum arătau, care le era rutina şi în ce activităţi excelau

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite