Diplome în Drept vândute la pizzerie. Ce pedeapsă a primit afaceristul care negocia şpăgile unui profesor universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea "Petre Andrei" FOTO Adevărul
Universitatea "Petre Andrei" FOTO Adevărul

Afaceristul ieşean Dan Melinte, patronul unei pizzerii, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a intermediat şpaga oferită de un student care dorea să obţină mai rapid diploma de absolvent în Drept.

Dan Melinte a fost găsit vinovat pentru luare de mită după ce a intermediat o şpagă pe care un student s-a oferit să o ofere unor cadre universitare de la Universitatea „Petre An­drei“ (UPA) din Iaşi, pentru a obţine mai repede diploma de absolvire. Dan Melinte a fost judecat în formă simplificată, el recunoscând comiterea faptei. Judecătorii de la Curtea Supremă doar au confirmat sentinţa dată de colegii lor de la Iaşi. Avocatul lui Melinte, Ionuţ Iftode, nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta decizia instanţei.

Conform procurorilor, în perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Dan Florin Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept penal, ar fi cerut, prin intermediul lui Dan Melinte, suma de 18.900 de lei de la un student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III. Melinte este proprietarul unei pizzerii unde, spun anchetatorii, mai multe cadre universitare luau masa gratuit. De asemenea, în referatul prin care Melinte a fost reţinut, anchetatorii menţionau că acesta ar fi obişnuit să intermedieze presupuse mite luate de cadre universitare de la UPA. 

În ceea ce îl priveşte pe studentul care ar fi dat mita, acesta ar fi urmat să fie promovat deşi nu susţinuse exemanele aferente anilor de studiu, nu s-ar fi prezentat la cursurile obligatorii şi nici nu ar fi achitat taxele de şcolarizare prezăvute de regulamentul unităţii de învăţământ.

„În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan - Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru «ajutorul» acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, au precizat anchetatorii.

Într-un dosar disjuns din cel în care a fost condamnat Dan Melinte mai sunt judecate şi celelalte cadre universitare implicate în acest caz.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite