Dezbateri furtunoase despre interzicerea trotinetelor electrice în marile orașe. Cetățeni versus autorități

0
Publicat:

Autoritățile din toată țara sunt presate intens de grupuri de contribuabili care cer ca trotinetele electrice să fie complet interzise sau măcar să nu mai aibă voie decât pe pistele de biciclete, deci nici pe carosabil, nici pe trotuarele pentru pietoni

Trotinete electrice SURSĂ FOTO Shutterstock
Trotinete electrice SURSĂ FOTO Shutterstock

Trotinetele electrice, care au început să își facă apariția în număr mare pe străzile din România, sunt considerate un pericol de către multe persoane. Așa se face că la Iași au fost lansate deja mai multe petiții, din partea cetățenilor, prin care se solicită interzicerea trotinetelor în oraș.

Principalul motiv pentru înaintarea acestor cereri este că aceste mijloace de transport sunt folosite, de multe ori, de persoane neinstruite, care pun în pericol viața celorlalți participanți la trafic, dar și propria sănătate.

O astfel de măsură a fost luată deja într-un oraș din România. Este vorba despre Constanța, unde autoritățile au anunțat, în luna august a acestui an, că autorizațiile de funcționare ale firmelor care închiriază trotinete n-au mai fost prelungite. Autoritățile locale au menționat că trotinetele electrice au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal.

Și la București se analizează situația, iar autoritățile sunt de părere că ar fi necesar chiar un referendum.

Care este situația în Iași

În capitala neoficială a Moldovei există două firme mari care închiriază trotinete electrice, ce pot fi accesate de orice cetățean care deține un telefon și un card bancar. Acestea sunt văzute, de multe ori, drept un pericol de către cetățeni, întrucât mulți utilizatori nu cunosc legislația rutieră și aleg să circule pe partea carosabilă. Totodată, mulți ieșeni se plâng și de lipsa pistelor destinate acestor mijloace de transport.

Localnicii au lansat mai multe petiții la adresa autorităților, la care au derat câteva mii de persoane, dar deocamdată nu se știe cât de relevant este numărul celor nemulțumiți la scara întregului municipiul. De cealaltă parte, administrația publică locală susține că interzicerea trotinetelor electrice în oraș este imposibilă în momentul de față. Totodată, primarul Mihai Chirica a subliniat că nu au fost sesizate incidente grave care să conducă la o astfel de măsură.

„Subsemnaţii, cetăţeni preocupaţi de siguranţa publică şi buna funcţionare a traficului în municipiul Iaşi, venim în faţa dumneavoastră cu prezenta petiţie, având ca obiectiv interzicerea trotinetelor electrice pe teritoriul municipiului Iaşi. Considerăm că o astfel de măsură este esenţială pentru a proteja viaţa şi siguranţa tuturor pietonilor şi participanţilor la trafic“, se arată în petiţia lansată de către ieşean.

Ce spune primarul

,,Nu putem să punem cetățenii să renunțe la un produs care a fost cumpărat. Ele pot fi achiziționate liber de pe piață deci și utilizarea lor trebuie să fie liberă. În schimb, pot apărea restricții de viteză în anumite zone, precum parcurile. În acest moment, restricționarea într-un cadru general nu este posibilă. Persoanele care închiriază trotinete pot fi controlate, există restricții de vârstă. Nu ne confruntăm cu un fenomen care să ducă la o asemenea concluzie. La început ne plângeam că erau abandonate sau aruncate în diverse locuri, dar ieșenii au început să aibă grijă de ele. Totodată, nu avem un număr mare de accidente grave sau alte incidente neplăcute", a precizat Mihai Chirica.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite