De ce recomandă nutriţioniştii orezul prefiert, care are proprietăţi miraculoase pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
orez

Nutriţioniştii subliniază că există diferenţe destul de mari între orezul alb şi cel prefiert. Extrem de important este că cel din urmă are o valoare nutritivă mai mare, motiv pentru care specialiştii îl recomandă.

Orezul alb este sortimentul cel mai consumat şi disponibil în comerţ. Pentru obţinerea sa este nevoie de curăţarea de impurităţi şi de îndepărtarea straturilor externe ale bobului.

Componentul principal al orezului alb este amidonul şi nu conţine gluten.

‘’În urma acestor procese rezultă mai multe subproduse folosite pentru obţinerea unui ulei comestibil sau a unor proteine pentru alimentaţia umană. Orezul alb este un aliment hidrocarbonat, componentul principal fiind amidonul, alături de o proporţie importantă de proteine, orezul nu conţine gluten’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Orezul prefiert are în schimb o valoare nutritivă mai mare. Pentru obţinerea sa este necesară opărirea cu vapori de apă, uscare şi lustruire.

În urma acestor etape, acest tip de orez devine mai bogat în minerale şi vitamine comparativ cu cel alb. 

‘’Tratamentul determină schimbări, cele mai importante fiind gelatinizarea parţială a amidonului şi difuzarea mineralelor şi vitaminelor din straturi externe către interiorul bobului unde rămân şi după lustruire. Aşadar, orezul prefiert este mai bogat în minerale şi vitamine comparativ cu orezul alb care pierde o mare parte din aceşti nutrienţi în etapa de lustruire, când sunt îndepărtate straturile exterioare ale bobului’’, încheie nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă cu laptele când îl fierbem. Avantajele UHT-ului şi intervalul de timp în care poate fi consumat după deschiderea ambalajului

Ce au în plus ouăle de prepeliţă faţă de cele de găină - explicaţia nutriţionistului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite