Beneficiile-minune ale dovleacului pentru sănătate: are efecte puternice asupra sistemului imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovleacul reprezintă o sursă bogată a vitaminelor A şi C, dar conţine şi potasiu şi mangan. Seminţele de bostan ajută la scăderea colesterolului. Nutriţioniştii spun că această legumă menţine ochii sănătoşi şi face o imunitate de fier, fiind utilă mai ales pentru persoanele care fac sport deoarece combate crampele musculare.

Dovleacul, o legumă căreia mulţi nu îi dau importanţa cuvenită, este o sursă excelentă de vitamine, în special A şi C, este bogată în potasiu şi mangan, iar seminţele reprezintă o sursă importantă de magneziu, fier, zinc şi cupru. Acestea conţin substanţe care ajută la scăderea colesterolului din organism

Nutriţioniştii spun că tocmai datorită acestor proprietăţi, dovleacul menţine ochii sănătoşi şi creează o imunitate de fier. Este recomandat să fie consumat în special de către sportivi. 

‘’Sunt extrem de utili pentru persoanele care fac sport, întrucât o porţie de 245 de grame conţine 564 mg de potasiu, cu 33% mai mult decât o banană, ajutându-vă să vă rehidrataţi şi să vă reveniţi după efort, contribuind în acelaşi timp şi la combaterea crampelor musculare. Să nu aruncaţi nici seminţele. Ele pot ajuta la scăderea colesterolului rău din sânge datorită fitosterolilor conţinuţi. În plus, ele conţin şi mangan, un mineral necesar pentru o piele sănătoasă, pentru atenţie şi pentru metabolismul energetic’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Specialiştii subliniază că dovleacul este bogat în antioxidanţi, în special în carotenoizi, al căror consum este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Printre efectele miraculoase pe care le are, dovleacul este recunoscut şi pentru menţinerea oaselor sănătoase şi a dinţilor, ca urmare a fosforului pe care îl conţine. 

Vă mai recomandăm:

Totul despre seminţele de chia, miracolul alimentar din America de Sud. Care este cantitatea ideală de consumat zilnic

Rondele de orez expandat, false prietene ale omului care ţine dietă. „Au un indice glicemic mai mare decât al pâinii“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite