Ce se întâmplă cu laptele când îl fierbem. Avantajele UHT-ului şi intervalul de timp în care poate fi consumat după deschiderea ambalajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente, însă acesta diferă destul de mult în funcţie de tip şi preţ. Specialiştii spun că laptele UHT, deşi mai scump decât cel pasteurizat, îşi păstrează nutrienţii.

Alegerea dintre lapte pasteurizat şi cel de tip UHT poate fi una dificilă. Diferenţa este că cel de tip UHT (ultra-hight temperature processing - procesare la temperaturi foarte înalte) este trecut printr-un tratament termic special cu ajutorul căruia sunt distruşi germenii, dar se păstrează nutrienţii.

Prin fierbere, laptele pierde din vitaminele hidrosolubile. Laptele UHT în schimb are pierderi mult mai mici.

‘’Temperatura la care este expus laptele depăşeşte punctul de fierbere de 130-150 de grade Celsius, ar timpul este foarte scurt, numai 2-4 secunde. Această etapă foarte scurtă de încălzire, urmată de răcire distruge microorganismele asigurând păstrarea vitaminelor şi proteinelor’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Aceasta enumeră pierderile din lapte atunci când acesta este fiert în mod obişnuit:

– o pierdere de 27% din cantitatea de tiamină (vitamina B1);

– o pierdere de 27% din cantitatea de riboflavină (vitamina B2);

– o pierdere de 29% din cantitatea de niacină (vitamina B3);

– o pierdere de 24% din cantitatea de vitamina B6;

– o pierdere de 34% din cantitatea de acid folic.

De altfel, specialiştii pledează pentru laptele UHT deoarece este mai sigur din punct de vedere microbiologic, dar şi mai bogat în substanţe nutritive. Este însă important ca laptele de tip UHT să fie consumat în următoarele trei zile de la desigilarea cutiei. 

Vă mai recomandăm:

Totul despre seminţele de chia, miracolul alimentar din America de Sud. Care este cantitatea ideală de consumat zilnic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite