De ce a fost plimbată o fetiţă timp de nouă ore cu piciorul amputat în pungă: bâlbâielile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa din Constanţa, căreia i-au fost strivite picioarele într-un accident, a intrat în prima operaţie după nouă ore de la incident. Procedura a fost întârziată, victima a fost transferată aerian la Bucureşti şi apoi la Iaşi. Modul în care s-a realizat transferul ridică semne de întrebare.

Ştefania L., o fetiţă de şase ani din judeţul Constanţa, este în stare gravă, după ce a fost mutilată, pe 30 august, de remorca unui tractor care s-a desprins în mers. Copila a fost transferată în stare critică din localitatea Valu lui Traian la Spitalul Judeţean din Constanţa. Potrivit medicilor de aici, imediat după ce Ştefania a fost văzută de un medic chirurg, acesta a solicitat prin 112 transferul pacientei, pentru a-i fi salvate ambele picioare într-un centru de chirurgie plastică pediatrică.

Medicii constănţeni susţin că nu i-au făcut o amputaţie copilei, cu toate că Ştefania a ajuns în UPU de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi cu piciorul stâng amputat chirurgical, din informaţiile pediatrilor de aici rezultând că această intervenţie s-ar fi făcut la Constanţa.

„La noi copilul a stat doar 40 de minute, cât s-a făcut toaletarea zonei, s-au pus trei unităţi de sânge, s-a tratat hemostaza de la piciorul drept. Piciorul stâng era amputat prin traumă în proporţie de 90%, de aceea a fost trimisă mai departe, să nu se piardă acest membru. Noi nu am făcut nicio amputaţie, tocmai pentru că ne-am gândit că poate există un centru de chirurgie plastică pentru copii undeva în ţară“, a declarat dr. Mihnea Avram, director medical al Spitalului Judeţean din Constanţa.

Potrivit medicului, Ştefania a fost urcată într-un elicopter SMURD fără să se ştie cu exactitate centrul medical în care va fi transferată. „Iniţial ştiam că merge la Bucureşti. Pe traseu s-a luat decizia de a fi transportată la Iaşi“, a mai adăugat medicul. Cert este că victima a ajuns în jurul orei 21.00 la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi, cu piciorul stâng amputat chirurgical, pus într-o pungă cu gheaţă.

Conform medicilor ieşeni, pe documentele cu care fetiţa a ajuns la Iaşi se precizează că Ştefania a fost preluată de SMURD Bucureşti pentru transfer la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală.

„În momentul în care a sosit la Iaşi, copilul avea un dosar medical în care erau pe de o parte documentele de la Constanţa şi pe de altă parte documentele de la Spitalul «Grigore Alexandrescu». Pacienta este venită din UPU «Grigore Alexandrescu» cu documente însoţitoare şi cu amputaţie de coapsă stângă“, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi.
image

Ce spun medicii din Bucureşti

În replică, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu“, dr. Raluca Alexandru, a precizat că Ştefania nu a trecut nicio clipă prin UPU din spital. Medicul a arătat că conducerea spitalului a fost întrebată dacă poate prelua pacienta, dar a explicat că nu, din lipsa unei clinici de chirurgie vasculară. „Pacienta nu a ajuns la noi, ci a fost dusă direct la Iaşi. S-a vorbit la mai multe spitale pentru a vedea ce poate oferi fiecare, dar nu era obligatoriu să vină la noi. Nu am putut prelua cazul, pentru că nu avem chirurgie vasculară“, a arătat dr. Raluca Alexandru.

Pentru a lămuri declaraţiile contradictorii, „Adevărul“ a solicitat un punct de vedere şi Ministerului Sănătăţii, care a transmis că detaliile legate de transferul pacientei pot fi oferite cu exactitate doar de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. „Pacienta nu a fost plimbată printre spitale, ci a fost transportată de la Constanţa la Iaşi, via Bucureşti, cu nişte restricţii de transport“, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului.

Doctorul Raed Arafat (foto jos), şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), susţine că micuţa nu a ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, cu toate că aceasta a fost prima opţiune când s-a făcut solicitare de transfer. „Colegii noştri au preluat pacienta de la Constanţa cu elicopterul, dupa care la aeroport a fost transferată direct în avion şi dusă la Iaşi. Nu ştiu de unde a a ajuns la Spitalul «Grigore Alexandrescu» şi cine tot spune asta. Era o opţiune acest spital, dar nici nu a ajuns aici pentru că nu au chirurg vascular şi atunci s-a plecat la Iaşi“, a declarat Arafat. Secretarul de stat a mai precizat că fetiţa a fost preluată de la Constanţa cu un picior amputat, pus într-o pungă cu gheaţă. „Fetiţa avea un picior tăiat complet, cel puţin aşa mi-au zis colegii mei, şi un picior era aproape tăiat“, a spus şeful DSU.

image

În ce stare este copila

În prezent, conform medicilor ieşeni, starea copilei este gravă, dar stabilă, fetiţa fiind internată în ATI, în comă indusă. „Copilul a suferit două intervenţii chirurgicale extrem de complexe în cursul zilei de ieri (n.r. - miercuri), respectiv noaptea trecută până dimineaţa. Implantarea membrului inferior stâng s-a făcut în cursul nopţii, după ce fetiţa a ajuns la Iaşi, şi după-amiază s-a operat şi membrul inferior drept. În momentul de faţă, starea generală a copilului este ameliorată. Membrul reimplantat este cald, are puls, ceea ce este un semn foarte bun pentru noi. Asta deşi a fost reimplantat la o perioadă de timp destul de îndelungată, la aproximativ 9 ore de la accident“, a mai arătat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii din Iaşi. Conform estimărilor sale, până la finalul săptămânii, dacă starea fetiţei va evolua similar, aceasta va fi detubată.


Citeşte şi:

Un copil de şase ani a rămas fără ambele picioare după ce i-au fost retezate de o remorcă

Ministrul Sănătăţii, despre fetiţa rănită grav la Constanţa şi transferată de acolo la Bucureşti, apoi la Iaşi: „Vom cerceta dacă s-a greşit“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite