Daune de un euro pe centura Iaşiului. Cine se îmbogăţeşte din exproprieri FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii care deţin terenuri în lungul şoselei de centură sunt luaţi în bătaie de joc cu valoarea despăgubirilor.

Guvernul a alocat de curând suma de 2,21 milioane de lei pentru plata despăgubirilor către 362 de proprietari de pe traseul variantei ocolitoare a municipiului. Majoritatea sătenilor din comunele Miroslava şi Ciurea vor primi daune de 5,05 lei pe metru pătrat.

Sătenii din localitatea ieşeană Ciurbeşti fac găuri în „centură“

Oamenii sunt de părere că despăgubirile sunt foarte mici şi sunt revoltaţi de valoarea acestora. „Situaţia este sub orice critic. Avem teren în intravilan, suprafaţa care este luată este mare, iar banii sunt prea puţini. Trebuie să ne unim şi să facem nişte demersuri. Şi-au bătut joc de noi", a spus Maria Ciubotaru din satul Ciurbeşti. Şi soţul său este foarte revoltat. „Ce avem noi nu e teren de 1 euro. Nu ne-am dat acordul pentru aşa ceva", a spus Mihai Ciubotaru.

Utilajele nu intră pe terenurile localnicilor nemulţumiţi

Vezi aici cum decurg lucrările la şoseua de centură a Iaşiului

Societatea Arabesque va fi despăgubit cu o sumă de patru ori mai mare, 20,2 lei pe metro pătrat. Astfel, pentru terenul de 635 de metri pătraţi din Miroslava, societatea va primi suma de 12.827 de lei. Despăgubiri de 20,2 lei pe metru pătrat vor fi plătite şi pentru cei 15 proprietari din comuna Ciurea.

Aproape 410.000 de metri pătraţi de teren vor trece în proprietatea statului pentru constucţia variantei ocolitoare a municipiului. Dintre sutele de proprietari, primăria Miroslava deţine suprafaţa cea mai mare de teren, pentru care va primi mai mult de jumătate din tată suma alocată de Guvern. Comisia locală de fond funciar din Miroslava va fi expropriată de 241.418 metri pătraţi, pentru care va primi de la stat suma de 1,22 milioane de lei.

Centura Iaşiului, blocată de acuzaţii de ilegalitate

„Terenurile fac parte din patrimoniul privat al comunei. Comisia locală mai are la dispoziţie terenuri pentru retrocedări. Banii vor intra în contul Primăriei", a spus Dan Niţă, primarul din Miroslava. Cele 45 de parcele de teren însumează jumătate din proprietăţile care vor ajunge la stat. În comparaţia, cele mai mici daune vor reveni lui Ionuţ Bogdan Turtă din Miroslava care va ceda statului 3 metri păraţi pentru construcţia centurii şi va primi în schimb suma de 15 lei.

„Gaura“ de la centura Iaşiului se adânceşte cu 11 milioane de euro

„Până la sfârşitul lunii ianuarie, sunt consemnaţi banii în conturile oamenilor, se afişeauă listele la primării. Terenul unde se construieşte centura va aparţine statului", a spus Dănuţ Pilă, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi. În noiembrie anul trecut, Guvernul a alocat 24,5 milioane de lei pentru exproprietarea primilor 75 de persoane. Doar 65 de terenuri au trecut în proprietatea statului deoarece au intervenit modificări la legea exproprierilor. Suma alocată în 2010 a fost pentru despăgubirirea proprietarilor pe 47.000 de metri pătraţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite