Curse zilnice pe străzile Iașiului. Pietonii gonesc pe zebre din cauza semafoarelor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timpul de verde la semafor este prea scurt pentru a asigura traversarea în siguranţă, în multe zone din oraş. Cele mai mari probleme le întâmpină persoanele în vârstă sau mămicile care trec strada cu copiii de mână sau cu cărucioare.

Ieşenii sunt nevoiţi să alerge zilnic pe multe dintre zebrele din oraş. Pe majoritatea străzilor largi, cu mai mult de două benzi pe sensul de mers, timpul de traversare pentru pietoni a fost setat la limită, astfel că, dacă au pierdut primele secunde de verde, ieşenii sunt nevoiţi apoi să mărească pasul sau chiar să alerge pentru a nu fi surprinşi în traversare de culoarea roşie a semaforului.

image

„Dacă pierzi două secunde, trebuie să alergi ca să ajungi în siguranţă pe partea cealaltă. Este foarte puţin timp. Sunt şoferi care sunt înţelegători şi aşteaptă să trec, dar alţii încep să claxoneze“, a povestit Neculai Acasandrei. „Rămân de multe ori pe roşu pentru că nu am timp să traversez. Nu am avut până acum incidente, să fiu lovită de maşini“, a spus şi Margareta Dumitru.

Zone cu probleme

Cele mai expuse la astfel de situaţii sunt persoanele în vârstă. Probleme au însă şi cei care traversează cu copiii de mână sau cu cărucioare.
„Probabil că trebuia gândit mai bine timpul de semaforizare şi mărit puţin timpul pentru pietoni, mai ales în zonele în care sunt predominant persoane în vârstă care se chinuie să traverseze. Sau să lase un timp mort, să nu dea verde imediat la maşini“, este de părere Adrian Marinciu.
Una dintre zonele în care culoarea verde durează prea puţin este intersecţia din Bucşinescu, pe sensul de mers Tudor Vladimirescu-Podu de Fier, unde timpul alocat pietonilor pentru a traversa patru benzi de circulaţie este de doar 23 de secunde.

Vezi mai jos cum se traversează în Bucşinescu

O situaţie similară este şi pe Bulevardul Independenţei, la trecerea pentru pietoni dinaintea rondului, pe sensul de mers către Păcurari. Aici, pentru traversarea celor şapte benzi amenajate pe cele două sensuri au fost alocate pietonilor puţin peste 20 de secunde. Ieşenii întâmpină dificultăţi şi la traversarea celor nouă benzi amenajate pe podul de peste Bahlui, la intrarea în Podu Roş dinspre Palatul Culturii, unde de asemenea au la dispoziţie 24 de secunde pentru traversare.

Vezi mai jos cum se traversează pe Independenţei:

Poliţiştii recomandă ca pietonii să îşi analizeze mai bine şansele de traversare în siguranţă. „Recomandarea noastră este ca, atunci când pietonii observă că timpul cronometrului pentru prioritate este aproape de final sau când apreciază că nu pot traversa fără a fi surprinşi de culoarea roşie a semaforului, să nu se angajeze în traversare şi să aştepte următorul ciclu al semaforului“, a spus Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi.

Mai citiţi:

Călătoria cu tramvaiul şi autobuzul, pericol public pentru ieşeni

Traficul din Iaşi, dat peste cap de lucrările din Copou. Aflaţi cum va fi modificată circulaţia rutieră din zonă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite