Cum poţi scăpa de amenda pentru lipsa rovinietei. Cazul ieşencei care a umilit CNAIR din cauza unei mâzgâlituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesele verbale de contravenţie trebuiesc semnate clar de către agenţii constatatori FOTO Adevărul
Procesele verbale de contravenţie trebuiesc semnate clar de către agenţii constatatori FOTO Adevărul

Judecătorii ieşeni au pronunţat o soluţie cu caracter de exemplu în cazul românilor care au fost amendaţi pentru lipsa rovinietei.

O ieşeancă sancţionată pentru această contravenţie a reuşit să scape de amendă nu pentru că ar fi fost nevinovată ci pentru că a speculat o lacună regăsită în procesul verbal prin care a primit o sancţiune de 250 de lei.

E doar un exemplu din multele procese ce se află în desfăşurare în instanţele din România şi vizează modul în care reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fostă CNADNR) semnează documentele de contravenţie pe care le trimit prin poştă şoferilor.  

Ieşeanca Liliana M. a primit sancţiunea în toamna anului trecut după ce a fost filmată pe un drum naţional din judeţul Iaşi circulând fără a avea rovinieta valabilă. Procesul verbal de sancţiune primit de ieşeancă era semnat formal de către agentul constatator din cadrul CNAIR, care a inserat un simbol în formă de „X” în dreptul rubricii aferente iscăliturii. 

Din acest motiv, ieşeanca a decis să apeleze justiţie pentru a anula contravenţia. Liliana M. a invocat în plângere că procesul verbal este nul întrucât semnătura aplicată pe document este de o simplitate ce nu permite apartenenţa ei la un individ. Argumentul a fost luat în calcul de judecători, care au anulat din acest motiv amenda. 

„Cu privire la acest argument, instanţa reţine caracterul întemeiat al acestuia, motivat de faptul că, potrivit DEX, prin semnătură se înţelege numele cuiva scris de propria lui mână şi de obicei într-un fel greu de imitat în partea inferioară a unui text sau document, ca o dovadă că redactarea îi aparţine sau este de acord cu ea. În prezenta cauză, agentul constatator a efectuat un grafism în dreptul rubricii destinate semnăturii, grafism care, prin simplitate, nu permite stabilirea niciunei semnificaţii sau identităţi proprii, în sensul că nu se poate stabili dacă reprezintă o cifră, o literă sau un alt simbol. Cu atât mai puţin se poate stabili pe baza acestui grafism identitatea persoanei care pretinde că l-a efectuat“, a motivat instanţa de judecată. 

Ce a invocat avocatul în instanţă

Avocatul care a reprezentant-o pe Liliana M. în instanţă, Olivian Moroşanu, membru al Baroului Iaşi, a precizat pentru „Adevărul” că a invocat în instanţă o decizie din 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform căreia toate procesele verbale ale CNAIR trebuiesc semnate de către agenţii constatatori care le remit contravenienţilor. „«Semnătura» aplicată pe procesul-verbal de către agentul constatator nu poate echivala cu o semnatură olografă, modalitatea simplistă de executare a acesteia nepermiţând o eventuală stabilire a apartenenţei acesteia la un individ. Având în vedere simplitatea execuţiei şi lipsa totală de formalitate a elementelor care o compun, această aşa-zisă semnatură nu ar putea constitui, într-o eventuală procedură, obiectul unei expertize sau constatări grafoscopice“, ne-a explicat Olivian Moroşanu. 

Reporterii „Adevărul“ au solicitat un punct de vedere din partea reprezentanţilor CNAIR încă de la începutul săptămânii trecute, însă aceştia nu ne-au furnizat un răspuns până la închiderea ediţiei de ieri.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite