Cozile umilinţei la Policlinica din Iaşi. Bolnavii fac noapte albă pentru analize gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Policlinica din Iaşi are fonduri pentru jumătate de lună
Policlinica din Iaşi are fonduri pentru jumătate de lună

Fondurile pe care Policlinica din Iaşi le primeşte de la Casa de Sănătate ajung doar pentru jumătate de lună, astfel că bolnavii stau ore în şir la cozi interminabile pentru a beneficia de gratuitate la investigaţiile medicale.

Bolnavii, mulţi din mediul rural, se aşează de la 3-4 dimineaţa la cozile din Policlinică pentru a prinde un bon de ordine care să le asigure analize medicale gratuite. Zi de zi, pe holurile unităţii medicale, sute de oameni aşteaptă la ghişee cu speranţa că nu vor trebui să plătească investigaţiile. Cei mai mulţi dintre ei însă stau în zadar şi sunt nevoiţi să vină mai multe zile la rând ca să prindă bon de ordine. Bolnavii povestesc că se simt umiliţi.

‘’De o săptămână întreagă vin şi ne spun doamnele de la ghişeu că sunt 10-15 bonuri, iar noi suntem cu sutele. Este o bătaie de joc la adresa bolnavilor. Eu vin de la distanţă, mă trezesc de la 3 dimineaţa ca să ajung şi plec tot cum am venit’’, spune o femeie.

Cei care nu reuşesc să obţină bonuri de ordine trebuie să plătească analizele, iar costurile nu sunt de neglijat. O radiografie pulmonară ajunge la 60 de lei, iar unele investigaţii mai complexe depăşesc 200 de lei. ‘’Venim şi stăm la cozi pentru că nu avem bani, nu ne permitem să plătim analizele. Aşa bolnavi cum suntem am ajuns bătaia de joc a statului’’, spune un bătrân. 

Bani prea puţini

Conducerea Policlinicii are o explicaţie pentru haosul creat: bugetul primit de la Casa de Sănătate este insuficient şi ajunge doar pentru două săptămâni din lună.

‘’Noi primim lunar 50.000 de lei, în loc de 80.000 de lei cât ar fi nevoie. Aşa este, după data de 15 a lunii, este aproape imposibil ca bolnavii să mai beneficieze de analize gratuite pentru că se termină banii. Am vorbit la Casa de Sănătate, am prezentat situaţia, se ştie că aici ajung bolnavi din toate colţurile judeţului, dar nu s-a luat măsuri’’, spune managerul  Ioan Bârliba.

 Iar situaţia nici nu se va rezolva prea curând. ‘’Bugetul alocat de Casa Naţională se împarte după reguli foarte clare, pe punctaje, norme. Atât i-a revenit Policlinicii’’, spune Robert Dâncă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Iaşi. În fiecare lună, peste 10.000 de pacienţi ajung la Policlinica din Iaşi. 

Vă mai recomandăm:

Bolnavii de cancer din Moldova fac naveta sute de kilometri până la spital pentru tratament. Hotelul unde ar trebui să fie cazaţi a mai suferit o amânare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite