Cere despăgubiri uriaşe pentru cinci luni petrecute după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ieşean acuzat de procurorii DNA de spălare de bani, iar apoi achitat cere aproximativ  1,1 milioane de lei daune pentru că a petrecut cinci luni şi jumătate după gratii.

Unul dintre ieşenii achitaţi în dosarul „Zahărului", primul dosar al Parchetului Naţional Anticorupţie (în prezent Direcţia Naţională Anticorupţie) a dat statul român în judecată.

Eduard Constantin Păvăloaia a cerut în instanţă 214.900 de lei daune materiale şi  892.000  de lei daune morale pentru că a fost arestat cinci luni şi jumătate. Ieşeanul a fost condamnat de Tribunalul Iaşi  la doi ani şi trei luni de închisoare pentru spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar ulterior a fost achitat.

Iaşi: Dosarul „Zahărului": 23 de persoane achitate (Update)

Acesta a susţinut că pentru că a fost anchetat şi ulteruior judecat nu a mai putut ocupa funcţii de conducere.„Pe tot parcursul celor 10 ani cât a durat procesul penal, deşi am avut mai multe oferte în acest sens, nu am putut ocupa o funcţie de conducere în sistemul bancar, cu toate că aveam pregătirea, experienţa şi probitatea acestei funcţii", a susţinut ieşeanul în plângerea adresată instanţei. Acesta lucrează şi în prezent la BancPost

Dosarul „Zahărului” s-a făcut praf

Eduard Constantin Păvăloaia susţine că nu a fost vinovat de acuzaţiile care i s-au adus.  „Niciodată nu m-am considerat vinovat de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în dauna Bancpost, pe care am slujit-o cu credinţă, fidelitate şi bune rezultate vreme de mai mulţi ani. Antecedentele mele profesionale şi sociale demonstrează o conduită ireproşabilă, neîntrevăzându-se nicio alterare a acestora. Bazat pe trecutul meu şi pe imposibilitatea comiterii unor asemenea fapte, am considerat mereu că arestarea mea preventivă a fost pripită, fără a se avea în vedere că nu eram un pericol pentru ordinea publică", a mai adăugat ieşeanul în plângerea adresată Tribunalului.

Acesta a susţinut că perioada petrecută în arest i-au produs  suferinţe fizice.  „Alimentaţia oferită era contraindicată, menţinerea mea vreme îndelungată în celulele arestului mi-a provocat căderi fizice şi psihice repetate, iar starea de presiune psihologică s-a adăugat la starea generală", a precizat Eduard Constantin Păvăloaia în acţiune. Primul termen al procesului va fi pe 5 septembrie.

Afacerea cu credite bancare a intrat în atenţia procurorilor în 2000. Potrivit anchetatorilor, Vasile Iftode, patronul firmei I.G. Trade SRL Iaşi, a dorit să se impună pe piaţa zahărului din zona Moldovei. Începând cu anul 2001, bărbatul, împreună cu nişte colaboratori şi cu complicitatea angajaţilor unor bănci, ar fi luat mai multe credite. Ei nu îndeplineau însă condiţiile. În 2009 mai mulţi oameni de afaceri ieşeni şi foşti directori de sucursale bancare au fost condamnaţi de Tribunalul Iaşi la pedepse totale de 145 de ani de închisoare. După contopire, 22 de persoane au primit pedepse între 5 luni şi 5 ani, iar un inculpat a fost achitat.

Doi ani mai târziu Curtea de Apel Iaşi i-a achitat  pe toţi inculpaţii. Magistraţii au precizat că probele administrate nu pot stabili vinovăţia unora dintre inculpaţii condamnaţi iniţial de Tribunal pentru că au produs unor bănci un prejudiciu de aproximativ 500.000 de lei. Citiţi aici cum a motivat Curtea de Apel achitarea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 28 iunie, să respingă recursurile DNA şi a părţilor civile şi să menţină decizia Curţii de Apel Iaşi. Astfel,  oamenii de afacerii, funcţionarii şi agenţii bancari, dar şi pe directorii de sucursale bancare au scăpat de închisoare. Decizia este definitivă.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla ultimele ştiri din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite