Cei mai frumoşi români. Povestea de roman a pictorului Dan Cumpătă: a fugit din ţară în comunism şi a ajuns să expună lângă Rafael şi Leonardo da Vinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictorul Dan Cumpătă ar putea scrie o carte inspirându-se doar din viaţa sa. A fugit din ţară de un regim comunist incompatibil cu arta de calitate. A petrecut aproape un an într-un lagăr politic pentru ca mai apoi să ajungă în America şi să o ia de la capăt. Acum, după mai bine de un sfert de veac, a ajuns printre cei mai respectaţi pictori din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate de Muzeul Vatican.

Ziarul „Adevărul“ vă propune să descoperiţi, până pe 24 ianuarie, poveştile a 55 de români frumoşi care ne fac mândri prin ceea ce fac din ţară sau de dincolo de graniţe. Astăzi, vă prezentăm o nouă poveste!

Dan Cumpătă este singurul roman ale cărui opere de artă sunt expuse pentru eternitate alături de cele ale lui Leonardo da Vinci, Rafael sau Caravaggio. “A sign from God”, lucrare semnată de pictorul ieşean, a fost achiziţionată în urmă cu câţiva ani de Muzeul de Artă din Vatican. Înainte de a picta operele care l-au făcut celebru în lumea artei, Cumpătă a avut parte de o viaţă desprinsă parcă dintr-un roman.

În 1986, cu câţiva ani înainte de căderea comunismului, Dan Cumpătă avea 27 de ani. A luat atunci o decizie care avea să-i schimbe complet parcursul artistic. “Am fugit din ţară în 1986 şi am petrecut următoarele 11 luni într-un lagăr politic din Belgrad, perioadă despre care uşor aş putea scrie un roman. Dar şi acolo, în nişte condiţii puţin mai dificil de descris, am reuşit să lucrez, expun şi să vând piesele mele de artă. Am date, martori şi nume pe care le voi dezvălui probabil într-o biografie viitoare. Chiar dacă trebuia să fug din lagăr şi să muncesc 18 ore pe zi să-mi cumpăr pânze, pensoane şi culori, pasiunea, dorinţa de a mă exprima din punct de vedere artistic a fost mai puternică decât dorinţa sau nevoia de a-mi cumpăra o pereche de pantofi care se rupseseră cu două săptămâni în urmă”, ne-a mărturisit artistul.

După aproape un an petrecut în condiţii nu tocmai prielnice în ţara vecină, Cumpătă avea să ajungă într-o altă lume. Statele Unite ale Americii. Ţară care a devint o a doua casă pentru talentatul pictor. “După aceea am ajuns în Chicago unde pentru aproximativ doi ani situaţia financiară nu s-a schimbat foarte mult, dar am găsit resurse să expun şi să muncesc mult pentru a mă afirma ca artist într-o ţară noua luptând cu valurile şi valorile culturale şi spirituale ale timpului”, mai spune maestrul.

image

După mai multe expoziţii în care a impresionat audienţa, în Chicago, cariera lui Cumpătă avea să explodeze după câştigarea unui concurs în California. “Au urmat un şir de expoziţii atât pe coasta de Vest cât şi pe coasta de Est, incluzând San Francisco, Los Angeles, Carmel, Beverly Hills, Hollywood, Washington, New York etc., culminând cu achiziţionarea lucrării “A Sign from God” de Muzeul de Artă al Vaticanului şi mai recent cu numirea mea pe scurta listă a celor mai buni artişti în viaţă ai anului 2013”, a mai mărturisit artistul.

Carte despre viaţa sa

În prezent, artistul lucrează la un nou album de artă precum şi la două expoziţii de pictură ce vor avea loc în 2014, în Iaşi şi în Bucureşti. Cumpătă ne-a dezăluit că, împreună cu un mare scriitor contemporan din România lucrează la o carte în care îi va fi prezentată viaţa de “la primul pas pe căile creaţiei, drumul spre consacrare, experienţele neobişnuite şi de neuitat, până la ziua în care cartea va fi oferită tuturor.”

În paralel, artistul şi-a propus să creeze cât mai multe evenimente culturale prin care să atragă tinerii din România înspre artă dar să îi şi ajute pe cei care deja au ales această cale. De altfel, un mic artist de la Iaşi, David Alexandru, de 9 ani, va expune anul viitor la o galerie de artă din Washintogn. Cu amărnicie, Dan Cumpătă recunoaşte că e nevoie de mai multă implicare şi din partea autorităţilor. „ Mi-aş dori ca de anul viitor să colaborez mai mult cu organele locale şi naţionale de cultură şi de artă, unde experienţa mea ar putea fi de mare folos“, spune pictorul.

image

Cât despre implicarea de până acum a autorităţilor în propulsarea tinerilor artişti, Cumpătă recunoaşte un fapt arhicunoscut: este aproape inexistentă. Artistul rămâne însă optimist şi nădăjduieşte că, odată, chiar dacă pare neverosimil, se va întoarce în ţara sa natală. “În inima mea sunt convins că personalităţile intelectuale şi culturale din România apreciază rezultatele modeste ale unui simplu coleg. Aş dori din tot sufletul să mă întorc acasă şi să am ocazia şi plăcerea să învăţ şi să transmit noilor generaţii tot ce se poate transmite din punct de vedere artistic, atât cât şi tot ce se poate transmite din punct de vedere uman. Nu ştiu dacă cineva, undeva îmi va oferi această şansă, dar trebuie să înţelegeţi că lumea artistică este mult mai complexă decât a trage două linii pe o foaie de hârtie şi ar fi păcat ca toată experienţa şi talentul să se risipească, în loc să fie transmise generaţiei următoare, în loc să îmbunătăţească şi să întărească artiştii şi arta contemporană din România”, a conchis maestrul.

Mini-interviu

“Adevărul” - Ce valoare mai are arta în România anului 2013, domnule Cumpătă?

Dan Cumpătă - Arta în general are o valoare universală, deci atât in Romania cât şi în celelalte ţări din Europa sau din lume,  arta în sine îşi păstrează valoarea pur artistică. Ce s-a schimbat în special în Romania este felul în care arta este privită, înţeleasă şi preţuită. Este o problemă de cultură generală, de educaţie estetică, de conservare şi promovare a culturii româneşti.

“Adevărul” - De ce credeţi că, în România, un artist, indiferent de domeniul său, trebuie mai întâi să fie recunoscut peste hotare pentru a fi apreciat şi în ţara natală?

Dan Cumpătă - Pe lângă proverbul “nimeni nu-i profet în ţara lui”, aş mai adăuga, din păcate, o doză de ignoranţă născută din orizonturile înguste de gândire ale câtorva, plus o doză substanţială, chiar dacă nejustificată de răutate, născută din invidie. În opinia mea, ignoranţa, care de cele mai multe ori are la bază lipsa de cultură, este o trăsătură asupra căreia avem un control limitat şi care poate fi cîteodată doar ameliorată printr-un proces destul de dificil şi de lungă durată. Răutatea în schimb, care de cele mai multe ori se naşte din invidie, este o trăsătură individuală, care este pe deplin controlabilă şi care diferă ca manifestare de la individ la individ, iar ca intensitate de la o situaţie la alta. Dar nici ignoranţa, nici micile răutăţi nu ar trebui să-i oprească pe artişti, indiferent de domeniul de activitate, să producă la maximul potenţial artistic oriunde sunt. Dacă aprecierea va fi peste hotare, cum de multe ori se întâmplă, să nu aştepte să fie primiţi acasă cu braţele deschise sau cu recunoştinţa meritată, deoarece, din păcate, vor fi profund dezamăgiţi. Cu toate acestea, indiferent de condiţii sau locaţie, creativitatea lor nu ar trebui să se înceteze, lupta pentru transmiterea soliei artistice să continue cu şi mai multă înverşunare şi dorinţa de a duce arta românească contemporană la nivelul internaţional pe care ştim cu toţii că îl merită să fie din ce în ce mai intens.

image

“Adevărul” - România este o pepinieră de tinere talente, mai ales în artă, cu toate acestea, multe dintre aceste talente nu se feresc să declare public că vor să plece peste hotare. Ce ar trebui să facă România pentru a-şi păstra valorile acasă?

Dan Cumpătă - Să fie mai responsabilă, să fie mai activă în ceea ce înseamnă educaţia pentru frumos şi promovarea valenţelor adevărate, să treacă mai uşor peste micile războaie interne sau personale, care nu fac decât sa inhibe sau în anumite cazuri să distrugă creativitatea.  Trebuie să luptăm împreună în egală măsura pentru conservarea patrimoniului, cât şi pentru promovarea artei contemporane. Este o luptă continuă în care de multe ori se uită ca şi artiştii sunt oameni. Dacă reuşim să înţelegem acest lucru, sunt convins că vom trăi într-o lume diferită, unde şi creatorii de frumos vor avea un loc sub soare, vor fi mai bine înţeleşi şi apreciaţi putând creea universalitatea aici acasă.

“Adevărul” - Sunteţi inclus pe o listă scurtă a celor mai merituoşi artişti în viaţă din anul 2013 , alcătuit de Galeriile Tate. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această distincţie?

Dan Cumpătă - Ca orice alt mare premiu, sau achiziţie importantă a unei instituţii de cultură (în special muzee) este un act de recunoştiinţă a muncii tale. Sunt totuşi premii care pe lângă faptul că au o importanţă deosebită pentru cariera ta artistică au şi un impact emoţional oferindu-ţi un plus de satisfacţie profesională mai ales datorită faptului că anul trecut mi s-a respins cererea de intrare în UAP (Uniunea Artiştilor Plastici) din România. Îi las pe cititorii noştri să tragă concluziile. În pofida acestui fapt, eu voi continua să trăiesc ca un român, să creez ca un roman şi să promovez cultura şi arta românească oriunde voi fi şi de câte ori voi avea ocazia.

“Adevărul” - Cum vă simţiţi atunci când veniţi în ţară şi participaţi la diferite evenimente artistice. Vă este apreciată munca la fel de mult ca în străinătate?

Dan Cumpătă  - Sincer să fiu, nu. Probabil din cauza motivelor mai sus menţionate, dar încerc ca acest lucru să nu mă afecteze în mod deosebit deoarece ştiu că ei reprezintă doar o foarte mică parte a cititorilor, privitorilor şi iubitorilor de artă. Din păcate o parte din aceştia, de la dascăli până la politicieni, au de multe ori un cuvânt greu de spus în formarea din punct de vedere artistic a noilor generaţii, a recunoaşterii, conservării şi promovării frumosului şi a culturii româneşti.În ceea ce mă priveşte, am fost şi iubit şi urât şi lăudat şi invidiat şi aplaudat şi ignorat de-a lungul anilor şi a carierei mele artistice. Mi-a fost mâna ce creează şi sărutată şi lovită de privitorii de artă, competiţie şi de critici. Am văzut multe, am trecut prin multe şi am înţeles din toate cât am putut. Dar un lucru este cert, atât timp cât creezi din suflet şi cu suflet, arta ta va atinge porţile posterităţii, iar munca şi talentul vor fi recunoscute mai devreme sau mai târziu de cei ce au curajul să aprecieze ce ai avut tu curajul să creezi.

CITIŢI ŞI:

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Cristi Georgescu, jurnalistul cu un singur braţ care face presă fără complexe

FOTO Cei mai frumoşi români. Povestea lui Nicu Botaş care face mobilă pentru prinţesa Victoria

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite