FOTO VIDEO O poveste despre viaţă şi moarte. Jandarmul român învăţat să doarmă cu pistolul sub cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „Cei mai frumoşi români“ este despre viaţă şi despre învingători. Astăzi, vă prezentăm povestea jandarmului Cosmin Pătraşcu, cel care s-a numărat printre jandarmii români ce şi-au adus aportul la instruirea forţelor de ordine publică afgane. Vâlceanul a plecat în Afganistan în noiembrie 2011 şi, timp de aproape şapte luni, a dormit cu pistolul sub pernă.

Cosmin Pătraşcu are 32 de ani şi este angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea din 2003.  Acesta a participat, în calitate de instructor, la NATO Training Mission in Afganistan,  misiune ce a implicat destul de multe riscuri având în vedere că poliţiştii afgani sunt principala ţintă a talibanilor.

“Misiunea noastră a fost de instruire a poliţiştilor naţionali afgani pe mai multe segmente: folosirea armamentului din dotare, modul de executare a misiunilor de ordine publică. Am avut colegi care au mentorat omologi afgani în ceea ce priveşte pregătirea resurselor umane. Pe parcursul celor şase -şapte luni, în centrele de pregătire  unde au fost prezenţi jandarmii români au fost antrenaţi peste 2000 de poliţişti. Noi am ajuns în Afganistan când procesul de pregătire era deja pe sfârşite şi am avut acea atingere de final, ca să-i spunem aşa, am lăsat ultima amprentă în ceea ce priveşte pregătirea lor”, spune Cosmin Pătraşcu.

Înainte de a călca pe pământ străin, jandarmii au fost preveniţi că viaţa afganilor nu e deloc una uşoară. Pe lângă faptul că îşi pot pierde oricând viaţa în atentate, nivelul de sărăcie e extrem de ridicat.

„Poliţiştii naţionali afgani sunt ţinta  predilectă a atentatelor sinucigaşe. Practic, ei sunt văzuţi de talibani ca un fel de trădători. Cu toate acestea sunt foarte mulţi candidaţi care doresc să ajungă poliţişti deşi ştiu că îşi asumă un risc foarte mare. În situaţia în care ar muri sau ar suferi răni grave, familia lor ar beneficia de compensaţii însemnate, ceea ce le-ar asigura un trai decent şi, atunci, statul îi motivează financiar pentru că nivelul de sărăcie este acut”, afirmă jandarmul vâlcean.

În perioada cât a fost instructor în Afganistan, Cosmin Pătraşcu a observat că motivarea poliţiştilor afgani nu ţine însă doar de asigurarea unui trai decent familiilor. 

 „ Până la 80 % din populaţia Afganistanului este analfabetă. Acolo nu se face şcoală, copiii nu au acces la nimic. Poliţiştii lor veneau să înveţe alfabetul în baza. Am văzut oameni de 35 sau 40 de ani cum învăţa scrie şi să citească la cursul organizat în baza militară ” , povesteşte acesta.

image

A fost la un pas de moarte

După câteva luni petrecute în Afganistan, jandarmul vâlcean a avut un moment în care s-a gândit că ar putea muri fără să-şi mai vadă familia în timpul deplasărilor  în afara taberei. 

„În martie-aprilie 2012, a avut loc un atentat sinucigaş în apropierea centrului regional de lângă Kandahar  în care au fost câţiva morţi şi răniţi din rândul soldaţilor americani prezenţi în acea bază cu românii. A fost un moment delicat, a fost prima dată când ne-am gândit că am fi putut fi noi în locul lor. Eu m-am gândit la asta pentru că, desfăşurându-mi activitatea ca ofiţer de legătură între contingentul român şi comandamentul regional din sud, am fost nevoit să desfăşor activităţi şi în afara bazei”, spune Cosmin Pătraşcu.

Ospăţ românesc pentru afgani, de 1 Decembrie

Prezenţa în Afganistan a însemnat şi momente plăcute. În 2011, jandarmii români au sărbătorit Ziua Naţională a României împreună cu poliţiştii afgani, cu mâncare tradiţională românească. Gazdele s-au arătat încântate de produsele tradiţionale româneşti. La fel de impresionate au fost şi de Crăciun, când jandarmii români au întreţinut atmosfera, iar tabăra militară a răsunat de colinde.

“De Ziua Naţională, câţiva dintre colegi au organizat o masă tradiţională românească, cu produsele pe care au reuşit să le găsească acolo.  Au făcut sarmale şi ciorbă pentru militarii afgani. Gestul i-a impresionat pe aceştia atât de mult încât ne-au mulţumit şi au spus că le place mâncarea românească. Am avut şi un tort cu steagul României. Crăciunul l-am făcut alături de americani şi afgani. Nu am mai avut mâncare românească, dar a fost frumos, colegii mei au cântat colinde, au improvizat”, povesteşte vâlceanul.

Schimbul gastronomic a fost reciproc. Cosmin spune că afganii gătesc bine, chiar dacă folosesc foarte multe condimente. În plus, vâlceanul a simţit din plin ospitalitatea acestora. 

 “Mâncarea e foarte bună acolo atâta timp cât nu te deranjează să mănânci foarte condimentat. Condimentele, în Asia, sunt foarte multe şi ai nevoie de un pic de practica. Îmi aduc aminte că am fost într-o misiune pentru a pregăti vizita unui general american, într-un centru militar. După ce s-a terminat vizita oficială, conform obiceiului şi tradiţiei afgane, comandantul ne-a invitat să luăm masa şi ne-am aşezat toţi, turceşte, în jurul unui covor. Era undeva pe la mijlocul zilei şi nu apucasem să mănânc. Eu am terminat foarte repede de mâncat şi, în momentul ăla, ofiţerii afgani din stânga şi dreapta mea şi-au răsturnat farfuriile într-a mea şi mă îndemnau, foarte bucuroşi că mi-a plăcut mâncarea, să mai servesc. Afganii sunt nişte oameni extrem de ospitalieri”, susţine Cosmin Pătraşcu.  

După mai bine de un an de când s-a întors în ţară, Cosmin Pătraşcu recunoaşte că ar repeta oricând episodul “Afganistan”.

„Cel mai mult mi-au lipsit familia şi prietenii. Timpul a zburat însă foarte repede, cele aproape şapte luni petrecute în Afganistan au trecut uşor. Aş mai pleca acolo, a fost o experienţă de viaţă pentru mine în care am dobândit multe informaţii. Experienţa de acolo, tot ce am învăţat de la partenerii internaţionali şi de la afgani, pentru că şi de la ei am avut foarte mult de învăţat, s-a materializat în creşterea calităţii activităţii mele de aici, din România”, încheie jandarmul vâlcea.

Cosmin Pătraşcu s-a numărat printre cei peste 240 de jandarmi români care au participat la NATO Training Mission în Afganistan.  

image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite