Ce s-a ales de „simbioza“ dintre fugarul Schwartzenberg şi un fost deputat PSD Iaşi. Faliment răsunător într-o afacere de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O afacere construită de fostul deputat ieşean Constantin Adăscăliţei împreună cu fugarul Elan Schwartzenberg a ajuns direct în faliment. Deşi era una dintre cele mai cunoscute firme de pază din regiunea Moldovei, IGS îşi va pierde atât sediul, cât şi toate bunurile din interior.

S-a ales praful de afacerea cu servicii de protecţie şi pază condusă la Iaşi de omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi fostul deputat social democrat Constantin Adăscăliţei. Una dintre cele mai mari şi vechi firme de pază din regiunea Moldovei, Independent Guard Security (IGS), a intrat în faliment la propria cerere în vara anului trecut şi acum îi sunt scoase la vânzare toate bunurile, inclusiv sediul. 

Societatea a fost înfiinţată de fostul parlamentar Constantin Adăscăliţei, dar după anii 2000 în firmă a intrat şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg care, la un moment dat, a ajuns unicul proprietar al firmei. După întoarcerea lui Adăscăliţei în societate, fostul patron al televiziunii România TV şi-a lăsat în firmă ca om de încredere pe Ioana Nadolu, care deţine şi în prezent jumătate din acţiunile societăţii de pază. Totodată, Nadolu şi Adăscăliţei mai deţin împreună compania RLC Trident, care are în patrimoniu clădirea în care funcţionează şi plăteşte chirie Oficiul Judeţean pentru Registrul Comerţului. În ultimii doi ani, între cei doi asociaţi au izbucnit mai multe conflicte care s-au lăsat cu plângeri penale şi procese civile privind excluderea din firmă, pe motiv că s-ar fi cheltuit sau sustras nejusitificat bani din firme de către Adăscăliţei şi fiii săi. 

În cazul firmei de pază, administratorul Constantin Isloi a depus cererea de intrare în insolvenţă în luna august, iar magistraţii au dispus direct falimentul. Într-o declaraţie oferită pentru „Ziarul de Iaşi”, Constantin Adăscăliţei  îl acuza pe administratorul firmei că nu l-a consultat în privinţa depunerii cererii de insolvenţă şi că face jocurile asociatei sale. După mai puţin de jumătate de an, lichidatorul judiciar al firmei a primit raportul de evaluare de la evaluatorul contractat anul trecut şi le-a cerut creditorilor care au de recuperat bani de la IGS să îl aprobe, pentru a putea organiza licitaţiile. Potrivit raportului, în patrimoniul firmei se găsesc clădirea în care a activat societatea, situată pe strada Octav Băncilă, şi o serie de bunuri mobile, printre care autoturisme, tablouri, o barcă pneumatică sau telefoane. Proprietatea imobiliară din apropierea pasarelei Octav Băncilă, situată la parterul unui bloc de locuinţe, este formată dintr-un spaţiu comercial cu o suprafaţă de circa 145 mp cu destinaţia birouri, un alt spaţiu de 32,5 mp cu destinaţia atelier şi o cotă indiviză de 14,21 mp din suprafaţa de teren de 673 mp pe care este construit imobilul. 

Spaţiul imobiliar se vinde la pachet cu o serie de mijloace fixe şi obiecte de inventar, respectiv o centrală termică, aparate de aer condiţionat, jaluzele, mochete, un cuier sau un birou. Preţul de pornire pentru întregul activ este stabilit la 156.000 euro fără TVA, din care 451 euro fără TVA reprezintă preţul pentru obiectele de inventar şi mijloacele fixe. În grupa bunurilor mobile existente în patrimoniul firmei, a căror valoare totală de evaluare este de 33.000 euro fără TVA, intră un generator, o maşină de cusut, o barcă pneumatică cu motor şi şase containere de birou. De asemenea, vor fi scoase la vânzare opt autoturisme cu o valoare totală de peste 20.300 euro fără TVA, respectiv două maşini Matiz (560 euro fără TVA/bucata), o maşină Dacia Logan R90 (2.890 euro fără TVA) şi cinci maşini Opel Astra Classic (patru dintre ele la 3.030 euro fără TVA/bucata şi una la 4.090 euro fără TVA). Într-o altă categorie de bunuri mobile scoase la vânzare, în cuantum total de 1000 euro fără TVA, se mai găsesc cinci tablouri, 39 de telefoane Nokia, un televizor, 30 de tricouri, un seif cu cheie, imprimante, staţii radio, un aspirator sau o cafetieră. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite