Ce influenţează speranţa de viaţă mai scăzută a românilor. Medic: „Să luăm exemplul ţărilor mediteraneene”
0În România, speranţa de viaţă este de 75 ani, cu aproximativ şapte ani mai redusă decât în alte ţări europene mai dezvoltate. Medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai ne vorbeşte despre degradarea stării de sănătate, odată cu înaintarea în vârstă, şi cum poate fi combătută la nivel mental.
Trecerea timpului, dispariţia tonusului şi a vitalităţii, îmbătrânirea - sunt aspecte care pot duce adesea la gânduri negre sau depresie. Medicii specialişti spun că este important să trăim conştient, să derulăm filmul vieţii şi înspre sfârşitul acesteia, pentru că doar aşa ne putem păstra echilibrul şi cumpătul.
„Suntem într-o fugă continuă, purtăm toată ziua haina de invincibili şi seara picăm frânţi de oboseală cu speranţa şi naivitatea că stresul îl vom depăşi şi sănătatea nu ne va înşela”, subliniază dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Potrivit acestuia, copilăria este cea care ne menţine în bolul de protecţie, lipsiţi de griji, de sarcini şi de stres, fiind parcă menită să ne încarce bateria pentru perioada maturităţii.
Riduri, păr alb şi articulaţii mai rigidite
Cu trecerea timpului, apare şi degradarea stării de sănătate, echilibrul este cel mai important aspect pe care trebuie să îl avem în vedere în perioada maturităţii, încă de dinaintea întâlnirii cu bătrâneţea, spun medicii specialişti.
„Aţi simţit cum încetineşte metabolismul, scade nivelul de energie şi totul se întâmplă după decada a treia? Atunci şi sportivilor le apune succesul. Tonusul fizic este din ce în ce mai greu de menţinut, iar surplusul de greutate este inamicul zilnic. Riduri, păr alb şi articulaţii mai rigide sunt semnele pe care bătrâneţea ni le aduce”, spune psihiatrul Cozmin Mihai.
Întâlnirea cu bătrâneţea
Medicul ieşean ne sfătuieşte să conştientizăm faptul că organismul nostru intră într-o etapă de regresie care include o încetinire a multor funcţii organice.
Acceptarea acestui fenomen de regresie reprezintă un prim pas înspre o adaptare mai lină şi mai optimistă a anilor ce vor urma.
„Odată ce simţim că organismul nostru nu mai duce sarcinile fizice şi psihice precum odinioară, este timpul să ne cuplăm sistemul de frânare şi să nu ne mai lăsăm pradă exerciţiilor stresante de viaţă”, mai spune dr. Cozmin Mihai.
Un trai mai bun
Conform unui studiu Eurostat, România, alături de Bulgaria, face parte din ţările în care starea de sănătate se degradează cel mai tragic de-a lungul vieţii. Explicaţia este una simplă, spune medicul ieşean.
„Poate pentru că nu ştim sau nu vrem să avem mai multă grijă de noi. Când mă gândesc la sănătate, eu unul sunt cu gândul la populaţia din ţările mediteraneene precum Italia, Grecia, Spania, Franţa, unde oamenii ştiu să trăiască. Şi acest trai mai bun constă în timp de calitate, un program limitat de lucru, asigurarea pauzelor de masă şi mai ales siesta de care nu se lipsesc. O grijă specială pentru mâncarea sănătoasă, evitarea stresului şi mereu cu zâmbetul pe buze”, explică psihiatrul.
Acesta subliniază că suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea prevenibilă. Vom avea nevoie de 40-50 ani pentru scăderea acesteia, arată raportul Health at a glance: Europe 2018.
Soluţii
Politici de sănătate care să susţină prevenţia la nivel naţional, aceasta ar fi principala soluţie, spune medicul ieşean. Declaraţia este făcută în contextul în care un număr impresionat de români mor din cauza consumului excesiv de alcool, a fumatului şi a obezităţii.
Toate aceste vicii care cauzează probleme organice pot fi combătute cu programe de prevenţie şi conştientizare a populaţiei cu privire la aceste riscuri.
„Suntem o ţară în care se investeşte extrem de puţin în sănătate şi mai ales în sănătatea mintală. De aici şi pierderile foarte mari privind scăderea capacităţii de muncă, costurile de spitalizare, pensii de boală şi cele de handicap. Şi un alt aspect foarte important este menţinerea relaţiilor de prietenie. Studiul Harvard, cel mai longeviv studiu efectuat în rândul populaţiei, a relevat faptul că relaţiile de prietenie cu cei din jur sunt cele care ne aduc şi ne menţin fericirea”, mai spune dr. Cozmin Mihai.
Psihiatrul ieşean mai subliniază că nu este uşor să ne construim planuri pentru bătrâneţe încă din tinereţe, dar este cazul să ne programăm o bătrâneţe longevivă cu o bună stare de sănătate.
Vă recomandăm să citiţi şi:
China, reacţie feroce după ce Statele Unite au anunţat boicotarea politică a Jocurilor Olimpice
Vorbim despre Ucraina, ne gândim doar la Germania? Scandalul documentului confidenţial