Medicii îndeamnă populaţia să continue vaccinarea, în ciuda scăderii infectărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Doza booster rămâne foarte importantă, iar vaccinarea cu primele două doze trebuie să continue, transmit medicii români.

Medicii români avertizează asupra faptului că, în ciuda numărului tot mai mic de infectări cu Sars-CoV-2 înregistrat în ultimele săptămâni, toată populaţia trebuie să fie în continuare în alertă, să poarte masca şi să continue să se vaccineze cu primele două doze, dar şi cu cea de a treia, pentru cei care s-au vaccinat în urmă cu mai mult de şase luni. 

„Sistemul imunitar este unul complex, nefiind format în exclusivitate din anticorpi, iar vaccinul îl stimulează într-un mod pozitiv. Totodată, ţinând cont că a debutat sezonul rece, al virozelor respiratorii şi, în special, al gripei, recomand populaţiei şi efectuarea vaccinului antigripal. Ca măsuri de protecţie şi prevenţie împotriva noii tulpini, până în momentul de faţă, recomand cu tărie: purtarea măştii de protecţie, inclusiv în spaţiile deschise, evitarea zonelor intens populate sau circulate şi vaccinarea cu schemă completă”, a declarat dr. Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. 

Acesta spune că nu vrea să se hazardeze cu verdicte în privinţa noii tulpini Omicron şi spune că spitalele sunt pregătite pentru un nou val, chiar dacă valul cinci va avea mai mulţi sau mai puţini pacienţi infectaţi cu Sars-CoV-2 decât până acum. „Despre noua tulpină sunt mai multe studii în desfăşurare nişate pe diferite caracteristici virale. Din cauză că există puţine cazuri, iar în proporţie covârşitoare la persoane tinere, fără comorbidităţi, până la finalizarea studiilor ar fi hazardant să facem predicţii epidemiologice. Aşa cum am procedat şi până acum, în celelalte perioade de creştere a numărului de îmbolnăviri avem strategii pregătite pentru ambele scenarii: dacă ne vom confrunta cu un număr mare sau mai mic de pacienţi şi care vor pune sau nu presiune importantă pe sistemul de sănătate”, a mai punctat medicul.

„Este foarte importantă doza booster”

Medicul ieşean a transmis că cei care nu vor avea cea de-a treia doză de vaccin, ar putea fi consideraţi nevaccinaţi. „Este verificat din punct de vedere ştiinţific că titrul de anticorpi este menţinut în organism până la un interval de şase, şapte luni. De aceea, este foarte importantă doza booster. Atâta timp cât rata de vaccinare se menţine la un nivel atât de scăzut, inclusiv la persoanele care au deja două doze, nu vom putea evita valul cinci. Chiar dacă discutăm de o rată de vaccinare de 40%, trebuie să luăm în calcul ceea ce spuneam, şi anume că persoanele care nu au efectuat cea de-a treia doză, deşi au făcut primele două doze, pot fi considerate ca persoane nevaccinate”, a mai declarat Florin Roşu. 

La ultima raportare, judeţul Iaşi avea o rată a incidenţei de 0.76, cu doar 13 noi cazuri de COVID-19 înregistrate.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Un poliţist care a oprit o petrecere ilegală, ameninţat cu moartea de patronul localului: „De faţă cu mumă-ta şi cu tac-tu îţi tai capu’!” AUDIO

Sondaj. PSD, la 40%, PNL a ajuns sub 20%, USR, în cădere liberă

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite