Caz de infectare cu West Nile la un ieşean care nu a călătorit în străinătate. Omul stă la țară
0Pacientul, în vârstă de 79 de ani, a ajuns la spital cu febră 39 grade Celsius, cefalee și simptome clinice de meningită. Bărbatul a povestit medicilor că nu a călătorit în străinătate și că locuiește într-o zonă rurală.
Un bărbat de 79 de ani a fost infectat cu virusul West Nile, el fiind tratat de medicii Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Este primul caz de acest gen tratat în anul 2022 la unitatea medicală ieşeană.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat că pacientul s-a prezentat la spital cu febră de 39 de grade, cefalee şi simptome clinice de meningită. Bărbatul provine din zona rurală şi le-a precizat medicilor că nu a călătorit în străinătate.
Potrivit medicului Florin Roşu, în urma examenelor medicale au fost depistaţi anticorpii specifici infestării cu virusul West Nile.
„Cazul pacientului a fost unul complex. Vârsta înaintată, comorbiditatea dată de neoplasm de colon operat, simptomele pe care le prezenta, toate reprezentau riscuri importante. Bărbatul a fost supus tratamentului specific şi monitorizat 24 din 24 de ore de echipa medicală. După zece zile de spitalizare analizele arată că a trecut prin boală şi este în afara oricărui pericol. Putem spune că a fost norocos", a afirmat medicul Florin Roşu.
Medicul ieşean a atras atenţia că este indicat ca oamenii să se adreseze medicilor specialişti imediat ce apar primele simptome.
„Atragem atenţia populaţiei asupra unui fapt îngrijorător pe care nu l-am regăsit doar în acest caz. Pacienţii se adresează medicilor specialişti după mai multe zile în care dezvoltă simptome. În acest caz bărbatul a stat mai bine de o săptămână la domiciliu cu automedicaţie, în condiţile în care a prezentat febră de peste 39 de grade mai multe zile. Motivul pentru care s-a adresat spitalului nostru este că starea febrilă persista. Vă rugăm să nu neglijaţi modificări ale stării de sănătate. Luaţi legătura cu medicul de familie sau medicului specialist, singurii care pot lua decizii în cunoştinţă de cauză atunci când este vorba de probleme de sănătate", a adăugat managerul spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Florin Roşu.
Potrivit acestuia, este primul caz de infectare cu virusul West Nile înregistrat anul acesta la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Cea mai severă epidemie
În anul 1996 România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa, boală dată de acest virus. Oficial s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.
Virusul este transmis în special păsărilor, însă poate îmbolnăvi şi oamenii. Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt batrânii.
80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febră şi durere de cap intensă, iar în cazurile severe apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.