Valul cinci de COVID-19 versus valul șase, la Terapie Intensivă. Ce spun medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profilul pacientului diagnosticat cu COVID-19, care are nevoie de Terapie Intensivă, s-a schimbat în valul șase față de valul cinci, spun specialiștii. Potrivit acestora, valul șase are o agresivitate mai mică a manifestării acestei patologii, ceea ce se vede la ATI.

Secţia de ATI a spitalului mobil de la Iaşi        FOTO Alina Batcu
Secţia de ATI a spitalului mobil de la Iaşi FOTO Alina Batcu

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași, dr. Florin Roșu, spune că profilul pacientului diagnosticat cu COVID-19, care are nevoie de Terapie Intensivă, s-a schimbat în valul șase față de valul anterior.

Potrivit acestuia, majoritatea pacienţilor care ajung la Terapie Intensivă au peste 75 de ani. 

Valul cinci a fost unul care „nu a ținut cont de vârstă”, media celor internați la ATI fiind între 50 și 70 de ani, dar au fost și foarte mulți tineri. „Cu profilul clasic și cu afectare pulmonară gravă, fiecare caz era o luptă asiduă contracronometru cu un virus imprevizibil și agresiv”, a punctat medicul ieșean.

Comparativ, în valul șase, cei mai mulți dintre pacienții care au avut nevoie de ATI au fost cei peste 75 de ani.

Decompensarea cardiacă

În valul şase, pacientul COVID-19 admis în Terapie Intensivă are un alt profil. Cei mai mulţi sunt pacienţi cu vârste de peste 75 de ani. Sunt bolnavi cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri, iar cu suportul de oxigen ajung la saturaţii de peste 94 la sută. Afectarea pulmonară este minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea. Aceşti pacienţi au nevoie de monitorizare şi îngrijire în regim de Terapie Intensivă din cauza comorbidităţilor de care suferă şi care sunt decompensate de patologia COVID”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Specialiștii au mai remarcat că dacă în valul precedent motivul pentru care era nevoie de ATI era decompensarea pulmonară, în acest val ne confruntăm cu decompensarea cardiacă. 

Majoritatea pacienţilor sunt în vârstă şi prezintă comorbidităţi precum hipertensiune, fibrilaţii atriale, infarcte vechi, diabet, obezitate şi disfuncţii renale", a adăugat dr. Florin Roșu.  

De la începutul lunii iulie şi până în prezent au fost trataţi în spitalul ieşean, în regim de Terapie Intensivă, 39 de pacienţi.

În prezent, în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi sunt internaţi opt pacienţi.

Medicul Florin Roşu a precizat că în valul cinci cei mai mulţi pacienţi de la Terapie Intensivă aveau vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani, dar că ajungeau la spital în stare gravă şi mulţi tineri.

România ar putea fi lovită la toamnă de al șaptelea val COVID-19, avertizează ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în condițiile în care în prezent își face tot mai simțită prezența al șaselea val de infecții, în care varianta BA.5 a Omicron continuă să fie dominantă.  

În toamnă, e posibil să mai existe - și n-aș vrea să facem speculații, dar toată lumea menționează posibilitatea existenței unui nou val pandemic, spre sfârșitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate care se transmite și mai ușor devine dominantă. Aceasta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim oamenilor asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale în valurile pandemice”, a subliniat ministrul Sănătății.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite