Zeci de vieți salvate cu ajutorul unei tehnologii noi, într-un spital din Iași
050 de iradieri Leksell Gama Knife au fost făcute în doar trei săptămâni la spitalul din Iași „Nicolae Oblu”, prin această procedură nouă fiind salvate tot atâtea persoane din întreaga țară care sufereau de diverse probleme la creier.
Datorită acestei tehnologii noi din Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, în fiecare zi se fac cel puțin trei intervenții pe creier fără bisturiu și fără durere pentru pacienți, fiind astfel multe vieți salvate.
„Avem aproximativ trei săptămâni de când funcţionează laboratorul, timp în care s-au făcut circa 50 de iradieri la pacienți cu patologii diverse. Mai avem o listă de așteptare de aproximativ 40 de pacienți și solicitări zilnice de noi cazuri care doresc să beneficieze de această metodă de tratament. Noi ne-am propus ca până la sfârșitul anului să tratăm în jur de 350 de pacienți”, a declarat conf. univ. dr. Lucian EVA, manager la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Costurile sunt suportate de sistemul de asigurări de sănătate
Aceste servicii oferite de spitalul ieșean vor fi decontate în scurt timp, după ce instituția va reuși să intre în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„În România există un program național, iar costurile acestui tip de radioterapie stereotactică sunt suportate de Sistemul de Asigurări de Sănătate, iar pentru pacienții asigurați nu există costuri suplimentare. În fiecare zi facem cel puțin trei intervenții chirurgicale cu acest tip de aparat. Până în momentul de față, rezultate sunt foarte bune, am efectuat controale la pacienți la o lună de zile și se arată eficiența acestui tip de tratament. Vin pacienți din toată țara, am avut și din Republica Moldova și Ucraina”, a mai spus managerul spitalului, Lucian Eva.
Chirurgia Leksell Gamma Knife este utilizată pentru a trata tumorile cerebrale, malformațiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic și tremorurile. Radiochirurgia Leksell Gamma Knife este o formă foarte precisă de radioterapie care concentrează fascicule intense de raze gamma cu o acuratețe maximă pentru a trata leziunile din creier.
Astfel, se furnizează o doză foarte precisă de radiații anumitor tumori și leziuni, protejând țesuturile normale ale creierului. Fasciculele de raze gamma foarte focalizate sunt ghidate cu precizie chirurgicală, fără bisturiu. Leksell Gamma Knife are aproximativ dimensiunea unui scanner RMN sau CT și este un tratament nedureros, care nu implică tăiere.
Timpul de tratament poate dura între 30 și 90 de minute, în funcție de dimensiunea tumorii, iar specialiștii spun că este cea mai sigură intervenție și cea mai eficientă îngrijire a pacienților cu afecțiuni ale creierului.
Trei ani de pregătiri
Pregătirile pentru lansarea laboratorului au durat circa trei ani, proiectul fiind unic la nivel național.
„Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife Iași este un proiect ambițios al spitalului, dar și al meu personal. Radiochirurgia Stereotactică reprezintă astăzi prezentul și viitorul în ceea ce privește tratamentul majorității patologiilor neurochirurgicale, mai exact a leziunilor creierului. Au fost aproximativ trei ani de pregătire pentru a iniția un asemenea proiect. A venit ca o consecință firească a pregătirii și maturității profesionale a întregului corp medical din acest spital”, a mai spus dr. Lucian Eva.
Una dintre cele mai grele intervenții făcută deja la spitalul ieșean a fost asupra unei femei de 62 de ani, din Galați, care avea o tumoră de 14 centimetri cubi și care a fost salvată cu ajutorul noii tehnologii.