Praful saharian acoperă cerul în vestul României. Retezatul, dispărut sub fenomenul atmosferic VIDEO

0
Publicat:

Norii de praf saharian au acoperit cerul deasupra Hunedoarei și au creat condiții de vizibilitate redusă la distanțe mari. Munții Retezat și Parâng au părut că au dispărut de la orizont.

Praful saharian, în munții Retezat - Țarcu. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Praful saharian, în munții Retezat - Țarcu. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În urmă cu o săptămână, Munții Retezat și Munții Parâng puteau fi observați de la zeci de kilometri în Hunedoara, iar fotografiile cu crestele lor înzăpezite, care se conturau la orizont au „inundat” internetul.

Munții Retezat, vizibili de la zeci de kilometri, în urmă cu o săptămână. Foto: Cristian Resiga
Munții Retezat, vizibili de la zeci de kilometri, în urmă cu o săptămână. Foto: Cristian Resiga

Panorama neobișnuită oferită acum câteva zile de munții care păreau că veghează în fundalul Castelului Corvinilor și al Cetății Devei i-a încurcat pe mulți dintre cei mai puțin familiarizați cu aceste locuri, iar unii dintre cei care au văzut imaginile au crezut că nu sunt reale. 

Retezatul, vizibil de obicei din Hațeg, acum învăluit de praf saharian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Retezatul, vizibil de obicei din Hațeg, acum învăluit de praf saharian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

De duminică, 31 martie 2024, vizibilitatea atmosferică s-a redus drastic odată cu norii de praf saharian, un fenomen care a afectat regiunile sud-vestice, sudice şi estice din România. Numeroși români s-au plâns de disconfortul pe care îl produce acest fenomen atmosferic.

Valul de praf saharian a tulburat atmosfera

Și în Hunedoara (video, zona Retezat - Țarcu), ceața formată din diverse microparticule, a redus vizibilitatea atmosferică și a alterat calitatea aerului.

Praful saharian reprezintă un praf mineral eolian din deșertul Sahara, cel mai mare deșert fierbinte din lume, întins pe nouă milioane de kilometri pătrați.

Se produce prin procese naturale, cum sunt furtunile de vânt, fără a fi afectat, susțin specialiștii, de activitățile umane (video din zona Hațegului).

Purtat de curenți, praful saharian poate parcurge mii de kilometri. Vitezele mari ale vântului generează ridicarea și transportul masei de praf din Deșertul Sahara spre regiuni îndepărtate, în special în intervalul primăvară – toamnă.

Avertizare meteorologică

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, luni, 1 aprilie 2024, o informare cu privire la acest fenomen.

„La finalul lunii martie, circulația predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. În perioada 1 aprilie 2024, ora 10 – 2 aprilie 2024, ora 22, se vor menține particule de praf deasupra teritoriului României, iar depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marți, în vest, nord și centru, unde sunt prognozate ploi”, a informat Administrația Națională de Meteorologie.

Praful provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare, potrivit unor studii.

El creează și fenomene spectaculoase, putând schimba culoarea cerului în portocaliu sau roşu, ori acoperind ca un filtru cenușiu pentru razele soarelui. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite