Val de praf saharian în România. Aglomerație în spălătoriile auto din Buzău din cauza depunerilor de pe mașini VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Șoferii din mai multe zone ale țării au luat spălătoriile auto cu asalt după ce și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic. În Buzău, astfel de fenomen a mai fost. Niciodată nu au avut, însă, o asemenea intensitate.

Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini după ce, marți spre miercuri noapte, a plouat. Zeci de mașini s-au încolonat la splătorii încă din zorii zilei. Par a fi ajuns din călătorii lungi făcute pe drumuri cu noroi.

„Am încercat cu ștergătorul, dar tot au rămas pete. Niciodată nu o să vedeți o așa coadă la spălătorie, la ora asta, la șapte. Atmosfera ne-a împins să venim dis de dimineață aici”, ne-a declarat un șofer din Buzău.

image

În județul Buzău, depuneri de praf saharian au mai fost. Niciodată nu au avut, însă, o asemenea intensitate, spun șoferii care au fost luați prin surprindere de acest fenomen.

„M-am speriat, dimineață, când mi-am văzut mașina de culoare portocalie. Sunt din Râmnicu Sărat și nu am văzut mașina niciodată în halul ăsta. Nu ai posibilitatea să mai vezi prin parbriz”, ne-a spus unul dintre șoferii care așteptau dimineață la o spălătorie din Buzău. 

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România. Nu mai departe de acum o săptămână o altă masă de aer încărcat de particule de praf saharian a ajuns deasupra României.

Praful saharian este o suspensie fină de particule de praf și nisip transportate de vânt din deșertul Sahara și zonele înconjurătoare.

Această masă de particule se ridică adesea în atmosferă din cauza vânturilor puternice și a fenomenelor meteorologice specifice, călătorind pe distanțe mari și ajungând uneori chiar până pe alte continente.

image

În cazul oamenilor care se expun acestor particule de praf, efectele sunt mai greu de îndepărtat. În cazul persoanelor cu afecțiuni pulmonare sau alergii este recomandată purtarea măștilor întrucât nisipul adus de norul saharian conține particule de magneziu, fier, uneori și fosfor și mercur, care sunt toxice pentru organism.

Potrivit medicilor, praful saharian poate irita căile respiratorii și poate provoca probleme precum tusea, dificultatea în respirație, congestia nazală și exacerbarea afecțiunilor respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite