Bugetul pe 2010 îl lasă rece pe ieşeanul de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuabilii pot decide modul în care vor fi cheltuiţi banii din vistieria publică. Deşi termenul-limită pentru înregistrarea recomandărilor este 1 martie, până în prezent doar câteva persoane şi-au dat cu părerea privind priorităţile oraşului.   

Bugetul local preconizat pentru acest an, de peste 760 de milioane de lei, ar putea trece neobservat până la aprobare. Deşi ieşenii pot depune în centrele de cartier propunerile lor privind modul în care ar trebui gestionaţi banii publici, doar 20 de persoane au completat aceste formulare.
„Nu ştiam că pot să fac propuneri. Oricum nu voi completa formularul pentru că nu cred că mă va lua cineva în seamă“, a spus Costi Mihai, ieşeanul care crede că în acest an ar trebui amenajate mai multe spaţii de joacă pentru cei mici.


Mai puţini bani ca în 2009


Reprezentanţii Primăriei Iaşi susţin că cetăţenii pot consulta proiectul de buget pe acest an în centrele de cartier din Alexandru cel Bun, Frumoasa, Nicolina, Păcurari şi Tătăraşi, dar şi prin e-mail. „Ieşenii pot analiza proiectul de buget pe 2010 şi pot veni cu propuneri. Acestea vor fi analizate de direcţiile de specialitate din cadrul instituţiei“, a spus Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.


Aceste consultări au avut loc şi anul trecut, iar printre priorităţile stabilite de contribuabili pe 2009 s-au numărat investiţiile în învăţământ şi în spitale, într-un padoc pentru animalele care trăiesc pe străzile oraşului, în spaţii de agrement, dar şi pentru izolarea termică a blocurilor şi în repararea străzilor.


În acest an, edilii estimează că vor dispune de aproape 762 de milioane de lei, cu aproape 35% mai puţin decât anul trecut. Şefii Primăriei au cheltuit aproape tot creditul de 200 de milioane de lei luat de la Dexia din 2007, din acesta rămânând pentru investiţii în 2010 doar aproape 4 milioane de lei. Ultimii bani din împrumut vor fi alocaţi pentru asfaltări.


Deşi investiţiile în sănătate sunt considerate prioritare, municipalitatea a repartizat pentru spitalele din subordine cele mai mici sume. Mai mult, pentru viitorul padoc de la Tomeşti, care ar putea fi terminat în trei luni dacă ar exista 4 milioane de lei alocate de la buget, s-a repartizat pe 2010 doar un 1 milion de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite