Biblioteca din tramvai, iniţiativa lăudabilă a unui ieşean pentru a-i determina pe tineri să citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Iaşi s-a lansat şi cel de-al doilea tramvai-bibliotecă. Practic, în mijlocul de transport sunt amenajate câteva rafturi cu cărţi pe care călătorii le pot răsfoi pe durata călătoriei.

Ca urmare a succesului înregistrat cu primul tramvai-bibliotecă, Eugen Benea, împreună cu o asociaţie neguveramentală, a mai făcut o bibliotecă şi într-un alt mijloc de transport în comun.

Primul tramvai a fost lansat la începutul lunii decembrie, când ieşeanul Eugen Benea a donat 15 volume. Cea de-a doua bibliotecă mobilă se bucură deja de mai bine de două săptămâni de cititori. 

Practic, proiectul doreşte să încurajeze lectura în rândul tinerilor mai ales. Iniţiatorul acestui proiect face apel la călători ca după ce citesc volumele să le returneze.

Este practic şi îndemnul de pe prima pagină a fiecărei cări pe care sunt scrise următoarele rânduri: „Dragă cititorule, mă bucur să transmit că poţi împrumuta o carte din biblioteca Tramvaiului Literaturii. Te rog, însă, ca după ce o citeşti să o aduci înapoi la bibliotecă. Un alt iubitor de lectură va avea nevoie de ea”.

Iniţiatorul proiectului se bazează pe simţul civic al călătorilor. 

‘’Nu există un bibliotecar în tramvai, aşa că tot ce îmi doresc este ca volumele să fie returnate’’, spune Eugen Benea. 

Tinerii sunt încântaţi de cărţile diin tramvaie. ‘’Este o metodă plăcută şi inspirată de a ne face să mai renunţăm puţin la telefon şi să începem să citim. Recunosc că fac parte din generaţia internetului şi am cam uitat cum este să răsfoiesc o carte’’, spune o tânără. 

Cele două mijloace de transport circulă pe mai multe rute, pentru a fi accesibile unui public numeros. 

Vă mai recomandăm:

Omul care umple Iaşiul de cărţi, în tentativa eroică de „a înfrânge“ tableta: „Am observat că lumea nu mai citeşte“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite