Bacalaureat 2016. Absolvent de liceu: „Dacă toţi candidaţii s-au pregătit măcar mediu, subiectele au fost abordabile”

0
0

Absolvenţii Colegiul Naţional din Iaşi care au trecut astăzi, 4 iulie, peste prima probă scrisă de la Bacalaureat 2016 au ieşit din sălile de examen mulţumiţi de subiectele pe care le-au primit. Spre deosebire de dimineaţă, când au intrat în sălile de examen, la amiază tinerii nu mai aveau nicio emoţie.

Absolvenţii ieşeni care au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română în centrul de examen de la Colegiul Naţional din Iaşi s-au declarat mulţumiţi de posibilităţile de abordare pe care le-au avut la subiectul al III-lea.

Tinerii s-au bucurat că formularea cerinţei le-a permis să-şi aleagă opera pe care să o analizeze, fără să-i limiteze la o singură posibilitate.  

David, absolvent al unei clase cu profil uman, le-a povestit părinţilor care aşteptau lângă liceu că, pentru tinerii care au urmat acelaşi profil, subiectele au fost accesibile.

„Dacă toţi candidaţii s-au pregătit nu neapărat temeinic, dar chiar mediu, subiectele au fost abordabile. La primul subiect, cerinţele pentru textul dramatic pe care l-am primit au fost chiar simple. Al doilea subiect, în care ni se cerea să explicăm rolul lecturii în dezvoltarea lecturii, a fost cel mai accesibil. Aici aveai ce scrie, cât pentru un roman. La subiectul al treilea, se încadra «Ion», «Enigma Otiliei» şi poate puţin «Ultima noapte..»”, a spus primul candidat care a ieşit din examen.Alexandra le-a răspuns părinţilor de fiecare dată când o întrebau dacă are emoţii înainte de probele de Bacalaureat că se simte bine şi nu simte nicio presiune. Dimineaţă, însă, s-a îmbrăcat pe dos. „De fiecare dată ne spunea că nu are nicio emoţie şi că totul este bine. Când m-am uitat la ea dimineaţă, avea bluza pe dos”, le povestea mama absolventei celorlalţi părinţi care-şi aşteptau copiii să iasă din examen.

Candidaţii care au susţinut proba scrisă la limba română în centrul de la Colegiul Naţional din Iaşi au fost susţinuţi nu doar de părinţi, ci şi de prieteni sau tineri care au dat anul trecut examenul de Bacalaureat.

În judeţul Iaşi, pentru probele de Bacalaureat, au fost organizate 16 centre de examen. Pentru cele trei probe scrise au intrat în examen 4.887 de candidaţi, dintre care 626 sunt absolvenţi din promoţiile anterioare. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi,  12 candidaţi din judeţ beneficiază de prelungirea timpului de redactare a tezei cu o oră, fiind vorba de cazuri speciale. Dintre aceştia, patru candidaţi vor redacta teza în limbajul Braille.

În plus, 45 de candidaţi, absolvenţi ai secţiilor bilingve francofone, vor susţine şi a patra teză de Bacalaureat, în limba franceză, mâine, 5 iulie, la geografie şi la fizică. Candidaţii vor obţine o menţiune specială pe diploma de Bacalaureat.
 

image

Citeşte şi:

Bacalaureat 2016. Subiectele de la Limba şi literatura română BAC. La profil Uman: romanul psihologic. La Real: romanul interbelic

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite