Averea primită de un afacerist pentru terenul pe care s-a construit un aeroport. „Suma e mică. Proprietatea ne-a fost luată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giani Canschi
Giani Canschi

Un om de afaceri din municipiul Iaşi va primi în jur de 1,3 milioane de euro de la Consiliul Judeţean drept expropriere pentru un teren de 9.000 de metri pătraţi pe care s-a construit Aeroportul Internaţional Iaşi.

Şapte ani a avut nevoie justiţia din România pentru a tranşa un litigiu ce a fost purtat între Consiliul Judeţean Iaşi şi firma Geprocon, deţinută de omul de afaceri Giani Canschi. Societatea celui din urma a dat în judecată instituţia publică cerând patru milioane de euro pentru terenul ce a fost expropriat în 2011, pentru construcţia aeroportului din Iaşi. Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a stabilit că firma Geprocon trebuie să primească aproape 6 milioane de lei pentru cei aproximativ 9.000 de metri pătraţi expropriaţi, dar şi pentru cei 1.000 de metri pătraţi de construcţii aferente.

„Suma e mică. Lumea nu ştie că zboară cu avionul prin fostele noastre birouri şi noi nu am încasat niciun bănuţ pentru proprietatea care ne-a fost luată acum zece ani“, a spus Canschi. Săptămâna trecută, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean din această lună, instituţia a efectuat o rectificare bugetară pentru a aloca bani prin care să fie stinsă datoria către Geprocon. 3.827.000 de lei au fost relocaţi în buget la capitolul „Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional laşi“, bani ce vor fi adăugaţi celor peste 2 milioane de lei pe care CJ i-a stabilit pentru exproprierea terenului lui Canschi încă din 2011.

Potrivit judecătorilor, preţul unui metru pătrat de teren din zona aeroportului a fost stabilit la 59 de euro pe metru pătrat (raportat la momentul exproprierii), luându-se în calcul inclusiv cursul valutar de la momentul 2011. Astfel, au stabilit judecătorii suceveni, pentru cei 9.048 de metri pătrăţi din zona aeroportului, Canschi va primi despăgubiri  de aproape 2,28 milioane de lei. Acestei sume i se adăugă 2 milioane de lei, reprezentând curţile, drumul pietruit din zonă, precum şi o platformă balastată. În final, alte peste 1,6 milioane de lei se adaugă pentru „relocarea afacerii“ lui Canschi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite