Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, o investiţie de nouă miliarde de euro, ajunge în curtea lui Fenechiu după ce Şova a spus că „nu e un fan“ al proiectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, se va ocupa de implementarea proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Foto: Adevărul
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, se va ocupa de implementarea proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Foto: Adevărul

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat duminică, 17 martie, că ministerul pe care îl conduce va fi mandatat prin hotărâre de guvern să se ocupe de implementarea proiectului autostrăzii ce ar urma să lege Moldova de Ardeal.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută duminică de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, acesta precizat că proiectul de infrastructură ar urma să fie implementat direct de ministerul pe care îl conduce şi nu de cel condus de Dan Şova.

Anunţul vine după ce în urmă o lună, Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine declara că “nu este un fan al autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.”

“Ministerul Transporturilor va fi mandatat să realizeze autostrada Iaşi-Târgu Mureş. După cum ştiţi, premierul Ponta a afirmat şi la Iaşi şi în alte împrejurări că autostrăzile sunt de resortul departamentului pentru marile proiecte, dar în ceea ce priveşte autostrada Iaşi-Târgu Mureş, proiectul va fi dat Ministerului Transporturilor. Am discutat cu mai multe insituţii bancare internaţionale, deja există interes şi din partea unor companii. Procedura nu este simplă. Nu uitaţi că în România, până astăzi, nu s-a făcut nici un parteneriat public-privat, dar este ambiţia mea să arăt că se poate şi sper să demarez în cursul acestui mandat şi acest proiect”, a declarat Fenechiu.

"Sper să facem această autostradă sub patru miliarde de euro”

Ministrul a mai precizat că există posibilitatea ca proiectul să fie finanţat şi din fonduri europene. “Porţiunea Iaşi-Târgu Mureş este prinsă în reţeaua de transport european aşa încât ea va putea fi finanţată şi din fonduri europene în perioada 2014-2020. Voi face tot posibilul ca o parte din această autostradă să fie finanţată în această perioadă”, a mai spus Relu Fenechiu.

Liberalul spune că pentru a limita cât mai mult costurile viitoare auostrăzi ministerul va fi cât mai “elastic” cu viitorii constructori. “Pentru asta am propus ca nici măcar traseul să nu-l cerem foarte restrictiv. Dacă e nevoie să se ducă 200 de metri mai în stânga sau în dreapta prin această translare reuşind o scădere semnificativă a costurilor, dorim să permitem acest lucru”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Potrivit unor proiecte de fezabilitate realizate în timpul fostei guvernări, autostrada Iaşi-Târgu Mureş ar urma să coste 9 miliarde de euro. Relu Fenechiu a lansat o nouă sumă, cu mult mai mică decât cea stabilită iniţial. “Eu sper din toată inima că vom reuşi să facem această autostradă sub patru miliarde de euro”, a încheiat Fenechiu.

Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, o eternă promisiune

Proiectul autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş este vehiculat încă din anii 2004-2005, de către reprezentanţii tuturor partidelor care s-au succedat la putere. Şoseaua rapidă între Moldova şi Ardeal ar putea aduce un impuls economic masiv judeţelor de la graniţa Uniunii Europene.

Majoritatea investitorilor străini care s-au arătat interesaţi să deschidă sucursale în zonă de-a lungul ultimilor ani au invocat drept piedică majoră lipsa infrastructurii: a unui aeroport care să permită aterizarea avioanelor de mare capacitate şi a unei autostrăzi către vestul ţării.

În timpul guvernării PDL, proiectul autostrăzii ajuns doar până în faza studiului de prefezabilitate. În urma calculelor făcute, specialiştii au ajuns la concluzia că şoseaua ar trebui să dispună de o investiţie uriaşă pentru a putea fi pusă în practică: 9 miliarde de euro.

Autostrada Iaşi-Tg. Mureş este împărţită în trei mari secţiuni: Târgu Mureş-Ditrău (92 km), Ditrău-Târgu Neamţ (119 km) şi Târgu Neamţ-Iaşi (78 km).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite