Alegeri parlamentare 2016. Cum au votat ieşenii din nordul judeţului: „Noi vrem pensii, ei vor pensii şi, vorba românului, «interesul poartă fesul»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca a votat astăzi pentru prima dată FOTO Iulia Ciuhu
Bianca a votat astăzi pentru prima dată FOTO Iulia Ciuhu

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi. Ieşenii din comuna Lespezi, judeţul Iaşi, au votat cu gândul la viitor. Dincolo de obişnuitul „mai bine”, oamenii aşteaptă pensii din care să-şi trăiască bătrâneţea cu demnitate, salarii decente şi locuri de muncă pentru copiii lor, care acum se află în străinătate.

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi. În satul Heci, într-unul dintre cele mai nordice puncte din judeţul Iaşi, oamenii nu s-au grăbit să iasă la vot.

Chiar dacă la ultimele alegeri succesul a revenit PNL, sătenii care au ieşit azi dimineaţă la vot au povestit că înclină mai mult spre stânga, acolo unde politica de ajutorare a claselor defavorizate este mai bine conturată. 

Pentru bătrânii satului, creşterea pensiilor este cea mai importantă decizie pe care aleşii de la centru o pot lua. Votanţii cei mai tineri speră, totuşi, la măsuri care să încurajeze educaţia şi sănătatea. 

Bianca, cea mai tânără alegătoare care a ajuns la secţia de votare în prima parte a zilei, a relatat că ieşit din casă pentru viitorul ei. Liceanca în vârstă de 18 ani a votat astăzi pentru prima dată şi are încredere că partidul pe care l-a ales o să împrospăteze piaţa locurilor de muncă, astfel încât să rămână să lucreze în ţară. 

„Mi-am exercitat acest drept pentru a nu lăsa pe alţii să hotărască viitorul în locul meu. Am încredere că partidul cu care am votat va contribui la continuarea modernizării ţării şi la dezvoltarea economică, prin crearea unor locuri de muncă prielnice românilor. Eu aş vrea să văd schimbare în două mari domenii: educaţie şi sănătate”, a relatat tânăra. 

Voturile de după slujbă

Până la ora 11.00, din cei aproape 1.600 de rezidenţi cu drept de vot, abia dacă 50 şi-au ales reprezentanţii în Parlamentul României. După slujbă, însă, rândurile spre secţiile de votare numărul 490 şi 493 s-au mai strâns, perechi de câte doi-trei bătrâni îndreptându-se încet spre Şcoala cu clasele I-VIII Heci. 

foto alegeri iasi

Printre ei, mătuşa Geta, o femeie de 78 de ani care a venit să voteze cu o singură năzuinţă: ieşeanca îşi doreşte de la cei pe care i-a ales să ajungă în Parlament să-i creeze condiţii, astfel încât să mai supravieţuiască măcar un an, dacă nu mai mulţi.

„Am apucat să fac 78 de ani şi nu vreau altceva decât să am ce-mi trebuie să mai trăiesc un an sau doi. Spunem noi că vrem să fie mai bine, dar eu nu cred că odată ce ajung acolo sus, mai-marii ţării mai au timp de noi. Noi vrem pensii, ei vor pensii şi, vorba românului, «interesul poartă fesul»”, a povestit bătrâna. 

foto alegeri iasi

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi

Prietena ei, Aurica, o bunică ageră care-şi creşte nepoţii de mai bine de patru ani de când copiii i-au plecat în Spania, a venit la vot numai să plece Cioloş cu echipa lui de la conducerea ţării. A văzut la televizor că premierul nu este român şi că îndeplineşte ordinele unor ţări străine. „Anul ăsta cât au fost tehnocraţii la conducere, au tras de noi ca de nişte câini, într-o parte şi în alta. Poate aţi auzit ce a făcut cu pensiile pentru veterani sau cu salariile. Eu nu mai vreau în ţara mea să fiu condusă de unguri ca Iohannis şi Cioloş. Dar oare printre noi, românii, nu găsim pe nimeni mai deştept care să ajungă acolo, chiar suntem aşa, ai nimănui?”, a arătat mătuşa. 

foto alegeri iasi

Citeşte şi:

Alegeri parlamentare 2016. Reportaj în epicentrul dosarului „Referendumul“ - comuna Suraia: „Lumea s-a mai domolit acum, s-a mai deşteptat“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite