Alegeri parlamentare 2016. Cine sunt noii deputaţi şi senatori de Iaşi, după afişarea rezultatelor oficiale de la BEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi. Biroul Electoral Central a publicat joi, 15 decembrie, rezultatele finale la alegerile parlamentare de duminică. Singura surpriză anunţată, câştigarea a două mandate la Camera Deputaţilor de către USR, a fost năruită de anunţul oficial al BEC, care a atribuit mandatul liberalilor. PSD trimite în Parlament şase deputaţi şi trei senatori, peste jumătate din numărul total al parlamentarilor ieşeni.

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi. 12 mandate, atribuite direct

La Iaşi, 12 din cei 17 parlamentari şi-au primit mandatele direct, în urma împărţirii numărului total de voturi obţinut de partid la „cota” de voturi prevăzută pentru fiecare mandat. Astfel, PSD avea şase deputaţi şi doi senatori, PNL doi deputaţi şi un senator şi USR un deputat.

Conform unei simulări făcute de către Agenţia de Rating Politic, cele cinci mandate rămase încă nealocate la Iaşi (3 deputaţi şi 2 senatori) urmau să ajungă la USR (un deputat şi un senator), PSD (un senator), PMP (un deputat) şi ALDE (un deputat). Cel mai mare semn de întrebare plana asupra unui mandat de la Camera Deputaţilor, la care avea şanse mari atât Mihai Lupu, poziţia a doua la USR, cât şi deputatul Costel Alexe, poziţia a treia la PNL. Deşi ARP îl dădea ca parlamentar pe candidatul USR, BEC a confirmat astăzi că în cea de-a doua etapă de redistribuire a mandatelor, numărul necesar de voturi a fost obţinut de candidatul PNL Costel Alexe.

Partidul Social Democrat a câştigat mai bine de jumătate din mandatele alocate Iaşului, după ce candidatul de pe poziţia a treia la Senat a obţinut mandatul după redistribuirea voturilor. În prima etapă de atribuire a mandatelor, în baza scorului obţinut la nivelul judeţului, au intrat direct în Parlament primii şase candidaţi la Camera Deputaţilor şi primii doi candidaţi la Senat.

Astfel, noii deputaţi PSD sunt:

- Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi,

- Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii;

- Tudor Ciuhodaru, medic urgentist;

- Vasile Câtea, preşedintele Federaţiei Române de Box ,

- Silviu Macovei, consilider judeţean;

- Vasile Axente, viceprimarul oraşului Paşcani.

Celor doi senatori PSD care şi-au câştigat direct mandatele, profesorul universitar Doru Adrian Pănescu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Victorel Lupu, li se alătură omul de afaceri Vasilică Toma. Toma are afaceri în transportul de persoane interjudeţean şi este şi consilier judeţean, în trecut fiind şi membru PDL.

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi. „Calcule complicate cu coeficienţi şi redistribuire” 

Partidul Naţional Liberal Iaşi, a doua formaţiune politică după votul primit la alegerile parlamentare, va trimite în Parlament trei deputaţi şi un senator.

- Marius Bodea, fostul director al Aeroportului Iaşi;

- Dumitru Oprea, fostul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Cei doi şi-au câştigat în prima etapă mandatele de deputaţi.

Notarul Iulia Scântei, tot din partea PNL, a primit mandatul de senator în prima fază. Deputatul Costel Alexe, singurul liberal care spera să prindă un mandat de deputat, a aşteptat decizia oficială a BEC şi, imediat ce a primit-o, a postat pe profilul personal de Facebook un mesaj prin care le mulţumeşte ieşenilor pentru votul lor.

De la Uniunea Salvaţi România, candidata de pe prima poziţie la Camera Deputaţilor, Cosette Chichirău, a obţinut mandatul în prima etapă de atribuire, în timp ce ocupantul primei poziţii pe lista pentru Senat, scriitorul Dan Lungu, şi-a adjudecat mandatul la redistribuire. Tot în etapa de redistribuire au prins mandate de deputaţi şi candidaţii aflaţi pe primele poziţii pe listele PMP şi ALDE, respectiv deputatul Petru Movilă şi fostul senator Varujan Vosganian

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite