A intrat în moarte cerebrală fetiţa de 3 ani, din Iaşi, spălată pe cap cu un insecticid pentru animale

0
Publicat:

Copila în vârstă de trei ani a fost spălată pe cap cu o soluţie folosită la deparazitarea animalelor, medicii fiind extrem de rezervați. În momentul în care medicii au ajuns la locuința parinților, micuța a fost găsită în stop cardio-respirator.

Fetițele au fost spălate pe cap cu insecticid pentru porci. Sursa foto: Arhivă
Fetițele au fost spălate pe cap cu insecticid pentru porci. Sursa foto: Arhivă

Se agravează starea de sănătatea a fetiței de trei ani din Iași care, în urmă cu mai bine de o săptămână, a ajuns în stare gravă la spital, împreună cu sora ei în vârstă de patru ani, după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o substanță toxică folosită, în mod normal, pentru deparazitarea animalelor.

Copila a intrat în moarte cerebrală, anunță reprezentanții Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași. 

Fetița este în continuare cu stare generală extrem de gravă. Este intubată, cu comă gradul IV. Este susținută din punct de vedere hemodinamic, ca funcții respiratorii, fiind intubată. Prognosticul este în continuare extrem de rezervat. Ea a venit de la început extrem de gravă, fiind găsită în stop cardio-respirator, resuscitată 30 de minute. Prezența convulsiilor, stopul cardio-respirator, perioada lungă de resucitare sunt factori de prognostic negativi”, subliniază Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul Sfânta Maria din Iași.

Amintim faptul că marți după-amiază, 16 ianuarie 2023, cele două fetițe din localitatea Goești, comuna ieșeană Lungani, s-au simțit rău la scurt timp ce în cameră a fost pulverizată o substanță deosebit de toxică - Diazinon, un insecticid antiparazitar folosit la cai, oi sau porci. Mai mult, fetița de trei ani a fost spălată pe cap de același tip de insecticid. La scurt timp, cele două fetițe au fost găsite inconștiente.

Dacă se confirmă testele de laborator, mama micuțelor este cea care va răspunde penal în urma tragicului incident. Asta subliniau reprezentanții UPU-SMURD Iași. 

În România nu există o lege care să reglementeze vânzarea substanțelor toxice de uz veterinar decât în două situații: atunci când vorbim despre produse psihotrope și stupefiante. În rest, totul se vinde la liber și oricui. Este motivul pentru care avem de-a face cu cazuri de intoxicație și chiar deces.

Cum se produce intoxicația 

Medicul veterinar Florin Mlagiu a explicat pentru „Adevărul” că „produsul se absoarbe prin piele, intră în circulația sanguină, de aici ajunge la organe. Așa se produce intoxicația. Dacă nu se intervine rapid, iar pacientului nu i se administrează antidotul, își poate pierde viața!”, a explicat medicul veterinar.  Mai mult, în zona contactului cu soluția respectivă pielea omului poate fi grav afectată. „Pielea animalului, că vorbim despre cai, oi, vaci..este mult mai groasă decât a omului și mai puțin sensibilă. O vacă, de exemplu are pielea groasă de un centimetru, iar o oaie de jumătate de centimetru. Pielea unui om este de doar 0,2 centimetri grosime”. 

Cazul amintește de tragedia din Țăndărei

Cazul nu este unul singular, din păcate. Tot anul trecut în decembrie o altă fetiță, în vârstă de cinci ani, din Țăndărei, și-a pierdut viața în același mod: a fost spălată de bunica ei cu o soluție folosită de ciobani la deparaziarea oilor.

În România nu există o lege care să reglementeze vânzarea substanțelor toxice de uz veterinar decât în două situații: atunci când vorbim despre produse psihotrope și stupefiante. În rest, totul se vinde la liber și oricui. Este motivul pentru care avem de-a face cu cazuri de intoxicație și chiar deces.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite