Tragedie în Țăndărei: o fetiță de 5 ani a murit după ce bunica a spălat-o cu o substanță toxică. Fratele său și verișoara, în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiță în vârstă de cinci ani a murit, joi seara, 21 decembrie, la Spitalul Orășenesc Țăndărei, în timp ce fratele său mai mic și verișoara, în vârstă de 1 an și 11 luni, respectiv 10 ani, se luptă pentru viață. Cauza acestei tragedii este o intoxicație severă cu tomoxan, o substanță extrem de toxică, iar principala suspectă este bunica minorilor, o femeie de 35 de ani.

Fetiță din Țăndărei, moartă în urma intoxicației cu tomoxan FOTO Arhivă
Fetiță din Țăndărei, moartă în urma intoxicației cu tomoxan FOTO Arhivă

Potrivit Poliției Orașului Țăndărei, evenimentul tragic a fost semnalat în jurul orei 20:30, când cei doi frați au fost aduși la camera de gardă a Spitalului Țăndărei, prezentând simptome clare de intoxicație. Din păcate, medicii nu i-au mai putut salva viața fetiței.

„La data de 21 decembrie a.c., în jurul orei 20:30, Poliția Orașului Țăndărei a fost sesizată de către cadrele medicale de la Spitalul Țăndărei despre faptul că la camera de gardă au fost aduși doi minori de 5, respectiv 1 an și 11 luni care ar fi fost intoxicați cu o substanță toxică. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că o altă minoră, de 10 ani, a fost transportată la o altă unitate spitalicească din Slobozia cu simptome asemănătoare”, anunță IPJ Ialomița.

Cadrele medicale au decis transferul celor doi copii, aflați în stare gravă. la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din București. 

Bunica a încercat să îi scape de păduchi

Bunica celor trei minori este suspectată că a provocat această tragedie prin utilizarea neadecvată a substanței „Tomoxan”. Inițial, femeia a refuzat să ofere explicații medicilor, dar la insistențele acestora, a recunoscut că i-a spălat pe copii cu acest insecticid, susținând că a încercat, astfel, să îi scape de păduchi. 

Cercetările în desfășurare vizează infracțiuni de ucidere din culpă și rele tratamente aplicate minorului, iar autoritățile au informat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Ialomița pentru desfășurarea activităților ce intră în sfera lor de competență.

Ce este tomoxanul

Tomoxanul, substanța toxică în cauză, este un insecticid utilizat pentru dezinfecția animalelor, extrem de nociv pentru oameni. Avertismentele privind pericolele acestei substanțe nu sunt noi, însă cazurile tragice apar, în mod repetat. Chiar și în concentrații mici, tomoxanul este periculos, provocând intoxicații severe care pot duce la deces.

„Chiar şi la o concentraţie uzuală de 0,025% (un litru la 400 de litri de apă), tot este foarte periculos, trebuie folosit echipament de protecţie. În stare pură, este realmente mortal. Se absoarbe rapid prin piele şi opreşte toate organele, toţi muşchii. Ucide, pur şi simplu. Şi la animalele domestice, care ajung pentru consumul uman, după tratament, trebuie o pauză de cel puţin 90 de zile înainte de sacrificare”, spune un medic veterinar, citat de Brașov.net.

Autoritățile fac un apel la respectarea cu strictețe a regulilor privind utilizarea acestei substanțe și atrag atenția asupra consecințelor tragice ale expunerii la tomoxan, atât pentru copii, cât și pentru animalele de companie.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite